7 bin nüfuslu beldede lise yok

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari'nin Durankaya Beldesi'nde lise olmadığı için onlarca kız çocuğu eğitimlerine devam edemiyor. Durankaya Belde Belediye Başkanı Fatih Keskin, beldeye lise yapılmasını isteyerek, "Bu kız çocukları okusun, evlenerek hayatları sönmesin" dedi.

İl merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan 7 bin nüfuslu Durankaya Beldesi'nde lise olmadığı için onlarca kız çocuğu okuyamıyor. Ekonomik ve diğer sorunlardan dolayı aileleri tarafından il merkezinde okumalarına izin verilmeyen kız çocukları, belde de bir lisenin yapılmasını istiyor. 4 bin nüfuslu ilçelerde 2 veya 3 lisenin bulunduğunu kaydeden kızlar, 7 bin nüfuslu beldelerinde lisenin olmayışının yetkililerin bir ayıbı olarak gördüklerini belirtti.

Sibelcan ve Ayfer İnce ile Emel Özer, belde de lise olsaydı okuyacaklarını söyleyerek, "Lisenin olmayışı nedeniyle okuyamadık. Şehirde okumak istedik, ailelerimiz izin vermedi. Okusaydık bazılarımız 9. sınıfta, bazılarımızsa 10. sınıfta olacaktı. Okula gidemediğimiz için çok üzülüyoruz. Bizim gibi aynı durumda olan onlarca arkadaşımız var. Lise olsaydı, bütün arkadaşlarımız eğitimlerine devam edecekti. Çoğu arkadaşımızın ailesi şehre kızlarını gönderemiyor. Bir de yetişkin kızlar diye, şehirde okumalarımıza izin verilmiyor. Beldede lise yapsınlar, bari kardeşlerimiz okusun. Yetkililere sesleniyoruz, bizleri cahil bırakmayın" şeklinde konuştu. Hakkari'de eğitimini sürdüren Gurbet Erik ise yaşıtlarının okutulmamasının, kendisini de etkilediğini bildirerek, "Ailem bazen, 'Beldedeki yetişkin kızlar okumuyor' diyor. Belki de belli bir süre sonra, ailemin baskısıyla bende okulu bırakmak zorunda kalacağım. Yetkililer, kızlar okusun diyor. Ama nafile, bizimle ilgilenen yok" dedi.

Durunkaya Belediye Başkanı Fatih Keskin ise kız çocuklarının ilköğretime kadar okuduklarını ancak beldede lise olmadığı için eğitimlerini sürdüremediklerini kaydetti. Kız çocuklarının eğitimsiz kalmasının tek sebebi milli eğitim camiası olduğunu ifade eden Keskin, "Defalarca müracaat yapılmasına rağmen 7 bin nüfuslu beldeye lise yapılmadı. Beldeye bağlı 20 köy bulunmaktadır. Ancak gerek aile yapılarından dolayı, gerek maddi durumlarından dolayı kızlar, belde dışına gönderilmiyor. Kızlar, güvenlik açısından olsun veya söyleyemeyeceğim bazı sebeplerden ötürü il merkezine gönderilmiyor. Buradaki çoğu kız Türkiye'deki üniversiteli gençlerle yarışacak kapasitededir. Buraya bir lise yapılsın ve kız çocukları hayatlarını yaşasın, evlenerek hayatları sönmesin" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber