Gıdada tarla ve market fiyat farkı kapanacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda ve Tarımsal Ürünler İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin çalışmalarıyla marketle tarla arasındaki fiyat farkının kapanacağını söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Ocak 2015 11:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gıdada tarla ve market fiyat farkı kapanacak

Nevin Bilgin

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gıda fiyatlarındaki tarla-market arasındaki fiyat farkı konusunda çalışma yapacaklarını söyledi. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kurulduğunu söyleyen Yılmaz "Gıda fiyatlarındaki gelişme sosyal açıdan da önemli bu nedenle böyle bir komitenin oluşturulması iyi oldu. İlgili taraflarla Tarım bakanlığı koordine ediyor hem enflasyon açısından fiyatları gelişmelerini takip etmek mümkün olacak hem de üretim zincir noktasında tekip etmek mümkün olacak.

Orada bizim de ana fikrımız şu Üretici fiyatları ile Pazar fiyatları arasındaki makası ne kadar daralta bilirsek okadar iyi hem tüketici hem üretici açından o kadar iyi önümüzdeki dönemde bu konuda atılması gereken adımları bu komitedeki arkadaşlarımız bize getirecekler" dedi. Bakan Yılmaz, Meclis'te bir grup gazeteciyle sohbet etti. Yılmaz, petrol fiyatlarındaki düşüşün pompaya yansımadığı eleştirilerine karşılık "Vergiler etkiliyor elbette ama epey bir düşüş oldu enflasyonda. Türkiye'nin önümüzdeki dönem enflasyon hedefi açısından da çok önemli. Buradaki esas etki petrol fiyatlarından geliyor" dedi. Yılmaz, pompaya doğru oranda bir yansıma konusunda müdahale olup olmayacağı konusunda, "Gündemde bir vergi düzenlemesi yok" dedi.

Net hata noksan olabilir

Yılmaz, "Merkez Bankasının Net hata noksan kaleminde 8.1'lik bir fark" olması konusundaysa, "Bu hep olur bu şu demek kaynağını net olarak belirleyemediğimiz ama Türkiye'ye giren dövizdir. Geçmiş dönemde yapılan işlemlerin sonuçları veya tam göremediğimiz rakamlar şunlar olabilir diyelim ki dış ticarette referans fiyat uygulaması var bir ürün ithal ediyor ithalatçı ürünün fiyatı 10 dolarda olsa referans fiyatı 50 dolarsa istatistikleri 50 dolar olarak geçiyor bazen olduğundan daha yüksek olabiliyor yada bavul ticareti olabiliyor... sermaye hareketlerinden kaynaklanabiliyor ama yıllar itibariyle bakınca Türkiye'de hep bir fazla vardır. Dolayısıyla cari açık göründüğü kadar yüksek değil" yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber