'Yeni paket özgüveni yüksek çocuklar getirecek'

Hükümetin hazırladığı yeni aile paketine tam not veren uzmanlar, paket sayesinde anne ve çocuk arasındaki bağın güçleneceğine dikkat çekiyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2015 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yeni paket özgüveni yüksek çocuklar getirecek'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni aile paketianneleri ve anne adaylarını oldukça sevindirdi. Paket, çalışan annelere özellikle yeni doğan bebekleriyle daha fazla zaman geçirebilme olanağı sunarken, uzmanlar paketin anne ve çocukları arasındaki bağları güçlendireceğini ifade ediyor. Kendisinin de çalışan bir anne olduğunu ifade eden HelpA Akademi kurucu ortaklarından Gülşah Sam Orhan, yeni aile paketinin oldukça olumlu ve anne ile bebeğini daha da yakınlaştıracak bir adım olduğunun altını çizdi.

Orhan, bebekler için anneyle sorunsuz iletişimde temelin ilk 40 gün içinde atıldığını kaydederek, şunları söyledi: "Anne dünyaya getirdiği çocukla bedensel ve ruhsal bağını esasında ilk 40 günden sonra koparır. Bu 40 gün içinde anne ve bebeğinin birbirlerini özümsemesi ilerideki iletişim için oldukça önemli. İlk 2 yıllık süreçte ise bedensel bağ kopuşundan sonra anneye güven dönemi başlar. Bebek sürekli annenin yaptıklarına özenerek bir nevi onu taklit eder. Eğer anne ve bebeği bu süreçte uzun süre ayrı kalırsa bebekte oluşması gereken güven duygusu eksik kalır. Güven duygusunun eksikliği ise ileride çocukta özgüven ve dışarıya güven eksikliğine, fobilere, yalnızlık ve çaresizlik bilincinin oluşmasına sebep olur. Bugün uçağa binememe, asansöre binememe, böceklerden korkma, sürekli çaresiz ve negatif hissetme gibi çok sayıda duygunun temeli ilk 2 yaş içinde anneyle gerekli iletişimin kurulamamasından kaynaklanmakta."

Bebeğin anneyle beraber ne kadar çok zaman geçirirse özgüveninin ve kontrol mekanizmasının o kadar gelişeceğini vurgulayan Orhan, "Aile paketiyle yeni doğan bebeği olan annelere doğum izni bitiminden sonra da yeni haklar tanınıyor. Annenin yarı zamanlı çalışacak olması, çocuğunun yanında daha çok bulunması gibi önemli konuları çözüme kavuşturan yeni aile paketi anne ve bebek için muhteşem bir fırsat. Annenin bebeğiyle daha fazla zaman geçirmesi, hem toplumun ruh sağlığı hem de ülke başarısı açısından doğru bir uygulama" dedi.

Korkuları alt edecek teknik

Fobisi olanların bilinçaltlarında yatan korkuları yenebileceğini ifade eden Orhan, kendi kendine yapılabilecek bilinçaltı temizleme tekniğiyle de korkulardan kurtulmak için ilk adımın atılabileceğini kaydetti.

Orhan, korkuları alt edecek tekniği şöyle anlattı: "Diyelim, uçak korkunuz var. Öncelikle kısa süreli gözlerinizi kapatın ve 8 kere derin nefes alın. Bu korkunuza odaklanın ve uçağa bindiğiniz anda neler hissettiğinizi yaşamaya çalışın. Sonra vücudunuzun bir noktasına odaklanarak, orada bir basınç olduğunu hayal edin ve bunu giderek arttırın. 5'ten bire doğru sayın ve kendinize 'Bu korkumla ilgili annemle aramda geçen olay ne?' sorusunu sorun. İlk aklınıza gelen olay korkunuzun temel nedeni olacaktır. Bu tekniği tüm korkularınızla ilgili yapabilirsiniz. Korkulardan kurtulmak için bilinçaltınızı boşaltmanız gerekmektedir. Boşaltma işlemleri içinse bir psikolog ya da yaşam koçundan destek alabilirsiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber