Üniversite okuyan öğrenciye ölçme sınavı yapılsın

YÖK'ün hukuk ve tıp fakültelerine taban puan uygulaması kararına "Mühendislik ve mimarlık fakültelerini de kapsasın" diyerek destek veren Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Sarıcaoğlu, "Üniversitede 3'üncü yılın sonunda öğrencinin kalitesini görmek için merkezi bir ölçme sınavı yapılsın" dedi.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 17 Ocak 2015 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite okuyan öğrenciye ölçme sınavı yapılsın

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın öğrencileri arasında 200 puanı aşan "uçurumlar" olduğu hukuk ve tıp fakülteleri için taban puan uygulaması olacağı açıklamalarına destek vakıf üniversitelerinden de geldi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve aynı zamanda Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkam da olan Rifat Sarıcaoğlu, taban puan uygulamasının yaygınlaştırılarak, mimarlık ve mühendislik fakültelerini de kapsaması gerektiğini söyledi. Rifat Sarıcaoğlu ve Rektör Prof. Dr. M. Remzi Sanver'in taban puan ve üniversitelere öğrenci alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:

İNSANI İLGİLENDİREN HER ALAN: Taban puan uygulamasını biz vakıf üniversiteleri olarak da talep ediyoruz. Hatta bunun sadece tıp ve hukuk ile sınırlı kalmamasını istiyoruz. İnsan hayatmı etkileyecek tüm programlarda bir taban puan olması gerekiyor. Mühendislik ve mimarlık fakülteleri için de taban puan gelmeli. Bu bölümlerin mezunlarının gerek doktor gerek mühendis olarak yaptıkları her iş hayatımızı etkiliyor.

BİYOLOJİ YOK AMA TIP VAR: Tıp fakültesi açmak bu kadar kolay olmamalı. Bakıyorsunuz biyoloji bölümü bile yok ama tıp var. Belli kriterler yerine getirilmeli.

ÖĞRENCİNİN HAKKI VAR AMA:
Öğrencilerin üniversite seçme hakları var ama bizim öğrencimizi seçme hakkımız yok. Üniversiteler de kendi öğrencilerini seçebilmeli

MERKEZİ SINAV KALSIN: Üniversitelere giriş için puanların kullanılacağı merkezi sınavlar kalabilir. Ama üniversiteye girişte kriterlerden biri olarak kullanılabilir. Merkezi yerleş-tirme ise kaldırılmalı. Üniversiteler taban puanlarını belirleyerek, kendi kriterlerini koyarak, öğrencilerini kendileri alabilmeli.

TABAN PUANLARI BİZ BELİRLEYELİM: Programların taban puanlarını biz belirleriz. Kimse eğitiminin kalitesini düşürmek istemez. Bu uygulama kalitenin yukarı taşınmasını sağlar.

ÖLÇME SINAVI GELSİN: 500 puanlı öğrenci de 250 puanlı öğrenci de aynı bölümde okuyor. Bu öğrencilerin 3 yıllık süre sonunda ne durumda olduklarını bir ölçme sınavı yaparak görebiliriz. Bu smav da merkezi olarak yapılır ve böylece eğitimin kalitesi de ölçülmüş olur.

AKREDİTASY0N SİSTEMİ GELMELİ: Üniversite sayısı 180'e ulaştı. Bu üniversitelerin hepsi aynı kalitede eğitim vermiyor. Üniversitelerin sınıflandırılması yapılmak, bir akreditasyon kurumu olmak. Ancak bu kurum bağımsız olmak. Akreditasyonu YÖK yapmamak. Ayrıca uluslararası kurumlardan alman akreditasyonlar da geçerk sayılmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber