Özel sektörde iş bulmanın 7 altın kuralı

Bugün 21 Ocak, Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun faaliyetlerine başladığı günün yıl dönümü. Ülkemizde işsizlik uzun yıllardır büyük bir problem. Hem iş arayanların hem de iş verenlerin beklentilerinin yüksek olması sebebiyle bazı sektörlerde de işçi açığı almış başını gitmiş durumda. Peki günümüzde özel sektör çalışanları nasıl iş buluyor? İşte size özel sektörde iş bulmanın 7 altın kuralı!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Ocak 2015 22:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel sektörde iş bulmanın 7 altın kuralı

Sene 1946, ülkedeki işletmelerin işçi ihtiyacını ve iş arayanlara çalışma imkanı sağlamak amacıyla Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu faaliyetlerine başladı. Aradan geçen yıllarda askeri darbeler, ekonomik krizler derken ülkemizdeki işsizlik sıkıntısı gündemin sıradan malzemelerinden biri haline düşündü. Oldukça kalabalık bir genç nüfusa sahip olan Türkiye'nin potansiyelini yansıtmasına büyük bir engel olan iş bulma sıkıntısı günümüzde özel sektörde tam bir bulmacaya dönüşmüş durumda. Artık eskisi gibi bir iş ilanı görüp başvuruda bulunarak iş arama devri sona erdi. Özel sektörde ekmek de, iş de hatta iş görüşmesi bile aslanın ağzında. Peki nasıl iş buluyor iş arayanlar, işte size iş bulmanın 7 altın kuralı:

1. CV doldurmak

Günümüzde CV doldurmak artık herkesin alışkanlık haline getirdiği bir şey oldu. İş arayan da aramayan da günün birinde lazım olur düşüncesiyle sürekli CV'sini güncel tutuyor ve bu CV'lerin neredeyse hepsi sanal ortamda oluyor.

2. Alternatif iş bulma kanalları

Günümüzde pek çok internet sitesi iş başvuruları için kendi başına bir sektöre dönüşmüşken, Linkedin gibi sosyal ağlar da tam bir iş arama bulma mecrası konumunda. Bu tip alternatif iş bulma yöntemleri özellikle prestijli işler arayan özel sektör adayları için önemli bir kulvar. Kaldı ki bu tip siteler sayesinde iş başvurusu yapacağınız yerlerde çalışanlarla, İK yetkilileriyle de temas kurma şansınız oluyor.

3. Sıradışı CV'ler

Eskiden CV dendiğinde akla isim, iletişim bilgileri ve iş tecrübelerinin yer aldığı düz beyaz bir kağıt akla gelirdi. Artık o da işe yaramayabiliyor. İş arayanlar giderek daha çılgın ve özgün tasarımlara sahip CV'lere yöneliyorlar. Tek amaç iş verenin dikkatini çekmek. Bu uğurda CV'sini videoya çekip yayınlayanlar bile var!

4. Mücadele

Özellikle günümüzde aynı iş başvurularında rakiplerle olan mücadeleler de büyük bir önem taşıyor. Gerektiği zaman rakibiyle kavga bile edecek duruma gelebilenlerin genelde kazançlı çıktığı garip bir çağdayız.

5. Rahatlık

İş görüşmelerinde artık öyle efendi uslu görünmenin de bir faydası yok. Mümkün olduğunca rahat olabilen ve kendini en rahat şekilde ifade edebilenler kazanıyor. Günümüzde iş görüşmelerinde espriler ve havadan sudan konuşmalar da önem taşıyor. Sıkıcı iş görüşmelerinde usta olabilirsiniz ama bu iş bulabileceğiniz anlamına gelmiyor.

6. Atara atar gidere gider

İş görüşmelerinde sorulan "Şu şu şu işlerin hepsini yapabilir misin?" gibi sorulara "Ne iş olsa yaparım abi" diyenlerin artık başarılı olamadığı bir çağdayız. Abuk sabuk tekliflere rest çekebilen, atara atarla karşılık verebilen adaylar nedense iş verenler tarafından daha çok tercih ediliyor.

7. Serin kanlı olmak

Son olarak üzüntüsünü sevincini pek fazla belirtmeyen, ideal bir poker oyuncusu olabilecek adayların daha kolay iş bulacağı bir dönemdeyiz. Sevincini üzüntüsünü içinde yaşayıp, yüzünde sahte bir gülümseme taşıyabilen herkese şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Üç vakte kadar işinizi cepte bilin!

Bonus: Torpil

Bir de hep söylenir ama bilemiyoruz, iş bulmak için "Torpil" denen bir şey lazımmış(!) gittik bulduk ama ne işe yaradığını, yarayacağını anlayamadık(!) siz anladınız mı acaba?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber