Belediyelere parsel belirleme için 2 yıl süre zorunluluğu

Çok sayıda tarla ve arsa sahibi İmar Kanunu'nda yapılacak değişiklikle rahatlayacak. Yeni düzenlemeyle belediyelere bölgelerinde yaptıkları planlar için en geç 2 yıl içinde parselasyon ve hisse dağıtımı yapma zorunluluğu getirilecek.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Ocak 2015 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediyelere parsel belirleme için 2 yıl süre zorunluluğu

Ercan Baysal

Vatandaş ile belediyeleri karşı karşıya getiren parsel sorunu çözüme kavuşuyor. İmar Kanunu'nda yapılacak değişiklikle herhangi bir belediye bir bölgede planlama yaptı ise parselasyon ve hisse dağılımı sürecini geciktirmeyecek. İmar planı yapılan alanda en geç 2 yıl içinde parselasyon ve hisse dağılımı yapılacak. Mevcut uygulamada belediye bir plan yaptığında 10 yıl süreyle parselasyon yapmayabiliyordu. Planda yerin tarla veya ticari kullanıma denk geldiği bilinmesine rağmen parselasyon yapılmadığı için herhangi bir kullanım hakkı oluşmuyordu. Bu sürede hak sahibi bir çivi bile çakamadığı için mağduriyet yaşıyordu. Yeni yöntemle birlikte bu sorunun önüne geçilmiş olacak. Çok sayıda tarla ve arsa sahibini rahatlatacak düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, iki yıl içinde uygulama şartı getirdiklerini ifade ederek, "Uygulamayı zamanında yapmaz da bekletirseniz zarar verirsiniz. Şimdi 2 sene süre koyduk" diye konuştu.

Demokrasiyi sevecen arkadaş

STAR'a konuşan Güllüce, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden (TMMOB) gelen "Niye denetleniyoruz" eleştirilerine dünyada denetlenmeyen kurumların olduğu yerlere demokrasi denmediği söyleyerek cevap verdi. Bakan Güllüce, Sayıştay veya başka kurumlar aracılığı ile başında Türkiye yazan herkes ve her yerin denetlendiğine dikkat çekerek, "Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar, belediye başkanları ve bütün kamu kurumları denetleniyor. E ben mühendis odalarıyım diyeceksin, bana üye olmayan mühendislik yapamaz diyeceksin, denetlenmemem lazım diyeceksin. Demokrasiyi sevecen arkadaş, denetlenmeyi kabul etme sistemi demokrasi" dedi.

Burası horozoğlu devleti değil

Odaların yurt dışına giderken izin alınmasına yönelik eleştirisine cevap veren Güllüce "Yurt dışına giderken niye izin alacakmışız diyorlar. Tabii ki almayacaksın. Her gün 25 kere gidip 60 kere gelebilirsin kendi adına. Hiç kimse sormaz. Türkiye adına bir kurum olarak gidiyorsan Anayasal kurumum diyorsan, Türkiye mühendisleri adına gidiyorum diyorsan burası horozoğlu devleti değil. Tabii ki Bakanlığa, Dışişleri Bakanlığı'na bilgi vereceksin" dedi.

CİLLOP GİBİ BİR KANUN LAZIM

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce "Düşünce olarak şu anda değil ama seçim sonrasında Bakanlığımızın; şöyle imar kanununu yokmuş gibi kabul edip, imar yönetmeliğini yokmuş gibi kabul edip, sıfır kilometre, tertemiz, Anadolu tabiriyle cillop gibi bir imar kanununa, imar yönetmeliğine ihtiyaç var" dedi. Güllüce, rant payı dağıtımı ile ilgili vergilendirmenin de düzenleneceğini ve torba yasaya konulacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber