Danışmanların diplomatik temasları 'başkanlık sistemi' tartışması başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Basbakan Erdogan'in Danismanlari Ahmet Davutoglu ve Cüneyd Zapsu'nun son dönemde gerçeklestirdikleri diplomatik temaslara, emekli büyükelçilerden farkli tepkiler geldi.

-DYP'li emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, Türkiye'de baskanlik sistemi yokken varmis gibi davranmanin yanlis oldugu degerlendirmesini yapti. CHP'li emekli Büyükelçi Sükrü Elekdag ise bu tür yöntemlerin baska ülkelerde de kullanildigini, ancak buralarda seçilen ismin deneyimli olmasi gerektigini vurguladi.

ANKARA(ANKA)-Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in Danismanlari Ahmet Davutoglu ve Cüneyd Zapsu'nun son dönemde gündem belirleyen yurt içi ve yurt disindaki diplomatik temaslari, 'AKP Baskanlik sistemine hazirlik mi yapiyor' sorusunu gündeme getirdi.

Ilk olarak Danisman Büyükelçi Ahmet Davutoglu'nun Suriye'de gerçeklestirdigi temaslar, ardindan da yine Danisman Cüneyd Zapsu'nun dün gerçeklestirdigi 'hizli diplomatik trafik', Türkiye'de danismanlarin siyasetteki rolü tartismalarini alevlendirdi. ABD'de de görev yapan ve Baskanlik sisteminde danismanlarin rolünü yakindan taniyan iki Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir ve Sükrü Elekdag, ANKA'ya Zapsu'nun temaslarini degerlendirdi.

DYP Genel Baskan Yardimci ve Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, ABD'de Beyaz Saray ve Kongre'de danismanlarin oldugunu, ancak bu ülkedeki sistemin farkli oldugunu hatirlatti. Zapsu'nun temaslarinin, Türkiye'deki mevcut sistem ile çelistigini belirten Kandemir, Türkiye'de baskanlik sisteminin olmadiginin altini çizdi.

'Sistem neyse onun geregi yapilmali' diyen Kandemir, bu tür gelismelerin, ülkelerin yurt içi ve yurt disindaki görünüsü için de iyi olmadigini belirtti.

'ÖZAL DÖNEMINDEKI DANISMANLAR GERI PLANDAYDI'

Turgut Özal döneminde de danismanlarin oldugunun altini çizen Kandemir, ancak o dönemdeki danismanlarin geri planda kaldigini ve yurt disindaki bütün temaslarda da Disisleri Bakanligi ve o ülkedeki Türkiye Büyükelçiligi ile temas içinde oldugunu söyledi.

Eger siyasi irade varsa bürokrasinin de ona bagli olarak hizlanacagini belirten Nüzhet Kandemir, bürokraside hantalliklarin siyasi karar eksikliginin bir sonucu olarak olustugunu vurguladi. Kandemir, bu tür sorunlarin çikmasi için siyasi iradenin, bürokratlarin arkasinda durmasi ve gerekli yetkileri vermesi gerektigini ifade etti.

'YAPILABILIR ANCAK KISININ DENEYIMLI OLMASI GEREK'

CHP Milletvekili ve emekli Büyükelçi Sükrü Elekdag ise, Zapsu'nun temaslarini baskanlik sistemi ile karsilastirmaktan çok pek çok ülkede uygulanan 'back channel' (arka kanal) uygulamasinin bir örnegi olarak degerlendirdi.

Bütün devletlerin gayri resmi temaslarinda bu tür uygulamalara giristigini belirten Elekdag, böylece kamu önünde açiklanamayacak bazi tekliflerin karsi tarafa iletilebilecegini, teklif somutlasirsa bu konuda adim atilabilecegini, somutlasmazsa kamu önünde açiklanmadigi için basarisizlik olarak degerlendirilmeyecegini belirtti.

Elekdag, ancak bu görevdeki kisilerin temaslarindan sonra Disisleri Bakanligi'ni bilgilendirdigini ve görüsmelerini rapor ettigini, böylece kimin ne yaptiginin belli oldugunu söyledi.

Türkiye'de geçmiste de buna benzer uygulamalarin yapildigini kaydeden Elekdag, ancak burada kisinin dis iliskiler konusunda deneyimli olmasi gerektiginin altini çizdi. Zapsu'nun ABD'de sarf ettigi sözleri hatirlatan Elekdag, Basbakanlik Danismani'nin bu konuda yeterince deneyimli olmadiginin görüldügünü ifade etti. Elekdag, Zapsu'nun bu konuda kullanilmasini yadirgadigini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber