Düşük harcırah nedeniyle AB uzmanları Türkiye'yi istemiyor

Haber Giriş : 24 Temmuz 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği (AB) projeleri kapsamında Türkiye'ye gelecek uzmanlara düşük "harcırah" verilmesi, Türkiye ile birlik arasında sıkıntıya neden oldu. AB'nin diğer aday ülkeler arasında bulunan Hırvatistan'a gidecek uzmanlara günlük 228 euro ve Romanya'ya da 333 euro verdiğini belirten Türk yetkililer, Türkiye'ye gelenlere ise sadece 99 euro harcırah bağlaması nedeniyle kaliteli uzmanların Türkiye'yi tercih etmediğini kaydederek durumu birliğe aktardı. Buna rağmen sorun çözülmezken yetkililer, önümüzdeki günlerde resmi bir yazıyla da başvurulacağını vurguluyor. Halen Türkiye ile AB arasında 40'a yakın eşleştirme projesi uygulanıyor ve AB'li uzmanlar eğitimler için Türkiye'ye gelip gidiyor.

AB'nin uzmanlarına verdiği harcırahlar her ülkeye göre değişiyor ve 6 ayda bir güncelleniyor. Halen uygulamada olan 11 Temmuz 2006 tarihli listeye göre, AB'ye aday ülkeler arasında bulunan Bulgaristan'a gidecek bir uzmana günlük 212, Romanya'ya gidecek bir uzmana 333, Hırvatistan'a gidecek bir uzmana da 228 euro harcırah veriliyor. AB'ye potansiyel aday ülkeler arasında bulunan Bosna Hersek'e gidecek bir uzmana 153, Sırbistan'a gidecek bir uzmana da 238 euro veriliyor. Buna karşın AB'ye aday ülke statüsündeki Türkiye'ye gelecek uzmanlara verilen harcırah 99 euroyla sınırlı.

AB kendini yalanlıyor

AB'nin Türkiye için ödemeyi öngördüğü harcırah oranlarının düşük olması, Türk bürokrasisinde sıkıntı oluşturmaya başladı. Ancak AB yetkilileri, harcırah oranlarında Dünya Bankası oranlarının kullanıldığını belirterek bir revizyon yapılamayacağını kaydetti. Bunun üzerine Dünya Bankası harcırah oranları araştırıldı ve Dünya Bankası'nın Türkiye'ye gidecek uzmanlara günlük 220-240 euro arasında harcırah verdiği belirlendi.

Yetkililer, harcırah sıkıntısının bugüne kadar aşılamaması nedeniyle, konuyu resmi bir yazıyla da AB'ye bildirmeye hazırlanıyor. Konuya dair bilgi veren bir yetkili de, "Şu anda AB ile kurumlarımız arasında 40'a yakın eşleştirme programı uygulanıyor. Bu eşleştirme programları kapsamında AB'li uzmanların kurumlarımızı eğitmesi gerekiyor. Ancak AB uzmanları, düşük harcırah oranları nedeniyle Türkiye'yi tercih etmiyor ve birinci sınıf uzmanlar mecbur olmadıkça Türkiye'ye gelmek istemiyor. Bu da ciddi bir sıkıntı oluşturuyor" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber