Başbakan Erdoğan'ın israfı önleme genelgesi çerçevesinde, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bugün Türkiye'de israfın önlenmesi için büyük bir kampanya başlatıyor.

Haber Giriş : 17 Şubat 2004 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Erdoğan'ın israfı önleme genelgesi çerçevesinde, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı bugün Türkiye'de israfın önlenmesi için büyük bir kampanya başlatıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Ocak'ta Resmi Gazetede yayınlanarak yürürülüğe giren israfı önleme genelgesi çerçevesinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, düğmeye bastı ve yoksul kadınlara iş imkanı sağlanmasına yönelik mikro kredi projesi Diyarbakır'dan sonra Bismil ve Batman'da da uygulamaya başladı. Gıda Bankası ile ilgili kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne getirilirken, bugün 40 sivil toplum örgütünün de katılımıyla Türkiye'de israfı önleme kampanyası başlatılacak.

Mikro kredi yaygınlaşıyor

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı AK Parti Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül, "Başbakan Erdoğan'ın 18 Temmuz 2003 tarihinde Diyarbakır'da 6 kişiye 500'er milyondan 3 milyar kredi dağıtmasıyla başlatılan fakirin fakiri kadınlara mikro kredi projesi başarıyla yaygınlaşıyor. Diyarbakır'da 335 yoksul kadın'a 150 milyarlık kredi verilerek iş sahibi yapıldı. 100 ila 700 milyon lira arasında kredi alan kadınlar para kazanmaya başladıkları için geri dönüşüm aksaksız olarak sağlanıyor" dedi.

Açlık sınırının çok altında yaşayan kadınları bularak sistemi anlattıklarını belirten Akgül, şöyle konuştu: "Hiçbir şekilde birbirlerine sorumlulukları yok; kefalet, teminat, icra ve mahkeme yok; kredi verme süreci içersinde, bir haftalık eğitim veriyoruz. Yapacakları işe göre ihtiyaçları olan 700 milyon TL'ye kadar meblağı kendilerine veriyoruz. İşe başladıktan 1 hafta sonra da krediyi geri ödemeleri başlıyor. Kredinin geri ödemesi 46 haftada sağlanıyor."

Kredi alan kadınların üretim, hizmet, tarım, hayvancılık gibi birçok dalda işe başladığını anlatan Prof. Akgül, "Şehir merkezinde kadın kocasıyla beraber tatlı yapıyor, aracılar vasıtasıyla bu tatlıyı satışa sunuyorlar. Bir kadın çamaşır makinası aldı, kocası çocukları hafta içinde lokantalardan örtü, önlük, peçeteleri getiriyorlar ütülüyor, bundan para kazanıyorlar. Bizim bir yönlendirmemiz yok" dedi.

Mikro kredi kanunu geliyor

Krediyi Diyarbakır Valiliği hesabına gönüllü insanların verdiği bağışlardan açtıklarını anlatan Akgül, bu konuda şunları söyledi: "Pilot projenin başarılı olması bizleri cesaretlendirdi. Hükümetimizin hazırladığı mikro finans kuruluşları kanunu üzerinde çalışıyoruz. O zaman daha geniş bir kitleye ulaşma imkanımız olacak."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber