Murakıplar cemaat içine karışıp imamları denetliyor

Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşlılar, ?imam hızlı namaz kıldırıyor' gençler de; ?çok yavaş kıldırıyor' diye şikayet ediyor. Gelen şikayetler arasında ?imamın izin kullanması' ?namaz vakitleri dışında caminin kapalı tutulması' bile var.

Diyanet'teki imam, müezzin ve Kur'an kurslarını kontrol eden murakıplar cemaat içine karışarak denetim yapıyor. Murakıplar, denetlemelerde imamın kılık kıyafetinden cemaatle olan ilişkisine, namaz kıldırışından caminin temizliğine kadar her bakımdan inceleme yapıyor. İmamdan habersiz cemaatle arasında namaz kılan murakıplar, namaz sonunda cemaat gibi imama değişik konularda sorular sorarak halkla olan ilişkisini değerlendiriyor. İmamlar için en korkulu ihbar ise haklarında ?siyaset' yapıyor suçlaması. Çünkü Diyanet, bu tür suçlamalar hakkında büyük titizlik gösteriyor.

Sayıları İstanbul'da 15, Türkiye genelinde 150'yi bulmayan murakıplar, yetki alanları müfettişler gibi olmasa da Kur'an kursları, cami ve imamlarla ilgili her türlü denetimi yapıyor. Camilerde görev yapan imam ve müezzinler hakkında çok şikayet geldiğini belirten Eminönü Müftülük Murakıbı Hasan Basri Okan, kendilerine gelen her türlü şikayetin incelendiğini belirtiyor. "Arkadaşlarımızın bütün cemaati memnun edebilmeleri zor. Hemen hemen her camide imam ve müezzinle uğraşmayı âdet edinen kimseler mevcut." diyen Okan, bu kimselerin en basit konularda bile müftülüklere şikayette bulunduklarını ifade ediyor. Bazı kimseler imamın izin kullanmasını anlamsız buluyor, bazıları ise namaz vakitleri dışında caminin kilitlenmesini kabul edemiyor.

Fatih Müftülüğü Murakıbı Harun Çolak ise yılbaşından bu yana iki murakıp olarak 71 soruşturma gerçekleştirdiklerini kaydediyor. Valilik adına yaptıkları soruşturmalar için İstanbul'un her ilçesini dolaştıklarını ifade eden Çolak, gelen şikayetlerin çoğunun imamın güzel ezan okumaması ve sesinin çirkin olması yönünde olduğunu belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber