Maliye, doktor ve avukatı borç uyarı sistemine aldı

Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, büyük mükellefin yanı sıra şimdi de yurt çapında doktor, avukat ve orta büyüklükteki mükellefler için özel borç uyarı sistemi oluşturuyor. Şimdiye kadar dönem dönem uygulanmaya çalışılan uyarı mekanizması daha düzenli bir sisteme oturtulmaya çalışılacak. Sistem kurulduktan sonra borcunu ödemeyen doktor, avukatlar ve orta büyüklükteki mükelleflere telefonla "borcunuzu ödemediniz" uyarısı yapılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflere telefonla arama imkanı sunularak bilgilendirme hizmeti vermek ve bu suretle gönüllü uyumu artırmak ayrıca borç tahsilini hızlandırmak için bir çağrı merkezi kuracak. Bu çağrı merkezi özellikle bankaların kullandığı 444'lü numaraya sahip olacak. Bedava olması düşünülen çağrı merkezinin teknik donanımının yüksek olacağı ve tüm Türkiye'deki mükelleflerin bilgilerini kapsayacağı belirtildi. Bu nedenle yurt çapından herhangi bir mükelleflerin sorduğu sorulara anında "mükellefin kendi kayıtlarına girilerek" yanıt verilecek. Ayrıca vergi ödeme dönemine yakın "vergi zamanı geliyor" gibi hatırlatma uyarısının yanı sıra, "verginizi ödemediniz" şeklinde de uyarı yapılacak. Emlak ve motorlu taşıtlar gibi ticari faaliyette bulunmayan mükelleflerin de bildiği vergi ödeme dönemleri ise bu sistem içinde yer almayacak. Bunların büyük bir kesimi ilgilendirdiği ve ödeme dönemlerinin bilindiği kabul ediliyor.

Böylece bir yandan büyük mükellefleri özel bir daire başkanlığı kanalıyla izleyecek olan Maliye orta büyüklükteki ticari faaliyette bulunan mükellefleri de kapsamına almış olacak. Yetkililer kimlerin vergilerini ödeyip ödemediğini zaten bildiklerini belirterek, teknolojinin yardımıyla ödemeyen kesimin beyana çağrısının yapılacağını kaydettiler. Özellikle doktorlar bazı vergi daireleri tarafından zaman zaman vergi dairelerine çağrılarak yapılan beyanlarını düzeltmeleri isteniyordu. Ancak kurulacak sistem sayesinde artık daha sistemli bir şekilde uyarı mekanizması çalıştırılacak. Orta büyüklükteki mükelleflere telefon açılarak uyarı yapılacak.

1 Eylül 2004 tarihinde başlayan ve 2005 Kasım ayı arasında özel hastaneler ile diş doktorları ve doktorlarla ilgili özel incelemeler yapılmıştı. 6 Gelirler Bölge Müdürlüğü ile 13 ilde yapılan denetimlerde 4 bin 92 doktor denetlenerek 17 milyon 402 bin YTL'lik matrah farkı bulunmuş ve 1.8 milyon YTL'lik de ceza kesilmişti.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber