YÖK ve ÖSYM, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı ile davalık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), bütçe düzenlemesi çerçevesinde ÖSYM'nin YÖK'ten ayrılmasını öngören Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun uygulama talimatı nedeniyle Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı aleyhine dava açtı. YÖK, talimatın kaynağı olan Yasa'nın da Anayasa'ya aykırılık taşıdığı iddiasıyla Danıştay'ca Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini talep etti.

AKP iktidarıyla YÖK Yasası, araştırma kadrolarının ve fonlarının kullanımı konusunda karşı karşıya gelen YÖK, şimdi de ÖSYM'nin yapısına ilişkin yasal düzenleme nedeniyle karşı karşıya geldi. YÖK ve ÖSYM tarafından Danıştay'a yapılan başvuruda, 5018 sayılı Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun uygulanmasına yönelik 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Talimatı'nın ÖSYM yönünden tüm maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. Söz konusu hükümlerin hukuka aykırı olduğu, uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğmasına neden olacağı kaydedilen dava dilekçesinde, ÖSYM'nin "özerk bütçeli kuruluş haline getirilmesi"nin Anayasa'ya aykırılığı vurgulandı.

ÖSYM, ANAYASA VE YASA GEREĞİ YÖK'E BAĞLIDIR

Danıştay'da açılan davada, Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Kanunu ile yasanın uygulamasına ilişkin talimatın ÖSYM'yi mali hükümler açısından ayrı yapıya dönüştürdüğü, YÖK'ün ve ÖSYM'nin ayrı bütçe düzenlemesine tabi tutulduğuna vurgu yapılarak, bu düzenlemenin Anayasa'nın 130 ve 131'nci maddelerine aykırı olduğu kaydedildi. Anayasa ve 2547 sayılı YÖK Yasası uyarınca ÖSYM'nin hukuken YÖK'e bağlı birim olarak görevlerini sürdürdüğü, mali işlemlerini ise Yükseköğretim Kurul Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği'ne göre yürüttüğü belirtilen dava dilekçesinde, ÖSYM'nin mali mevzuatının YÖK'ten ayrılması için öncelikle YÖK Yasası'nda değişiklik gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğu bildirildi.

TALİMAT İPTAL EDİLSİN

YÖK ve ÖSYM'nin hukuken olduğu gibi görevleri itibariyle de birbirlerine bağlı iki kuruluş olduğu belirtilirken, ÖSYM'nin şu andaki döner sermaye işletmesinden vazgeçilerek genel bütçe içinde özel bütçeli kuruluş haline getirilmesinin ÖSS'de dahil sınavları gerçekleştirmesinin mümkün olmadığı kaydedildi. Bu açıdan 5018 sayılı Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun uygulanmasına yönelik 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Talimatı'nın ÖSYM yönünden tüm maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

KANUN İÇİN DE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDİLSİN

Danıştay'a yapılan başvuruda, talimata kaynak oluşturan 5018 sayılı Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun da Anayasa'ya aykırılık taşıdığı görüşü savunuldu. Kanun'un da Danıştay tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşınması talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber