AKP'nin 52 maddelik Anayasa değişiklik paketi elde kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun geçen yaz hazırlayarak partiye sunduğu 52 maddelik Anayasa değişiklik paketi rafta kaldı.

Aralarında son günlerde Türkiye gündemini meşgul eden yurt dışına asker gönderilmesi ve cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere, memurların çalışma şartları ve toplu görüşme, Türkiye milletvekilliği, seçilme yaşının indirilmesi, milletvekili yemini, 2B arazilerinin satışı gibi konuların yeraldığı Anayasa değişiklik teklifi bir senedir bekliyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ANKA'ya yaptığı açıklamada, söz konusu anayasa paketinin önümüzdeki yasama yılında da ele alınmasını beklemediğini belirterek, "Öyle bir şey gözükmüyor" dedi.

Paketin içinde yeralan ve son günlerde Türkiye gündemini de meşgul eden konularla ilgili bilgi de veren Kuzu, Anayasa'nın 92'nci maddesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtdışına gönderilmesi ile ilgili düzenlemede, "milletlerarası hukukun meşru saydığı" hallerin düzenlendiğini, çalışmada buna "ulusal çıkarların zorunlu kıldığı hallerde de yurtdışına asker gönderilmesi veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulundurulması"nı düzenlediğini anlattı. Bu düzenlemeyle devletin savunmasında meşru müdafaa hakkını kullanma konusunda milletlerarası hukukun öngördüğü çerçevenin yanına, ülkenin ciddi anlamda sıkıntıya girmesi gibi konular bulunduğunu dile getiren Kuzu, "Bir anlamda sınır ötesi harekata kolaylık sağlayan bir şey olabilirdi" dedi.

Kuzu, geçmişten beri kendisinin başkanlık sistemini savunduğunu belirtirken, cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda da defalarca açıklamalar yaptığına işaret etti. Kuzu, Cumhurbaşkanının mevcut yetkilerinin yeterli olduğunu, halk tarafından seçilmesi durumunda bunun adının zaten "yarı başkanlık sistemi" olacağını savundu. Burhan Kuzu, "Bu saatten sonra halk tarafından seçim mümkün görünmüyor, bu konuda zaten başbakanın tavrı da net. Önümüzdeki sene bu haliyle cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacakmış gibi görünüyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber