TÜPRAŞ'tan bugün 143 işçi çıkarıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜPRAŞ'ın en fazla kar eden sanayi kuruluşu olduğunun açıklandığı bugün, şirket genelinde 143 işçinin işine son verildi.

TÜPRAŞ, geçen yıllarda olduğu gibi 2005'te de üretimden satışlara ve yaratılan katma değere kadar en fazla kar eden kuruluş olurken ANKA'nın edindiği bilgiye göre, bugün itibariyle 143 işçinin kurumla ilişkisi kesildi.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 685 işçinin emekliliğini doldurduğu için ya da gönüllü olarak, 143 işçinin ise çeşitli gerekçelerle kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek iş akdinin feshedildiğini kaydetti. 685 işçinin zorunlu emeklilik yoluyla işten çıkarılmadığının altını çizen Öztaşkın, "Ancak bizim için asıl önemli olan 143 işçidir" dedi. Öztaşkın, buna karşın, işten çıkan işçilerin tamamına ihbar tazminatları verildiği 828 işçinin yasal olarak iş akdinin feshedildiğini kaydetti. Öztaşkın, 828 işçinin büyük bölümünün emekliliği geldiği için Kurumla ilişiğinin kesildiğini kaydetti.

"ÖZELLEŞTİRMENİN BİR SONUCU"

Öztaşkın, işten ayrılma "gerekçelerinin işverende olduğunu" belirterek, bunu özelleştirmenin bir sonucu olarak değerlendirdi. Öztaşkın, "Özelleştirilen yerlerde istihdam daralması yaşanıyor" dedi ve faaliyetlerin asıl, kadrolu işçilerle değil dışardan hizmet alımı yoluyla gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Öztaşkın'ın verdiği bilgiye göre, TÜPRAŞ'la ilişiği kesilen işçilerin kuruma bağlı üretim birimlerine göre dağılımı şöyle:

"Genel Müdürlük 12, İzmit Rafinerisi 134, İzmir Rafinerisi 119, Kırıkkale Rafinerisi 163, Batman Rafinerisi 165 ve Körfez Rafinerisi(Eski PETKİM) 235 işçi." "ÖZELLEŞTİRME MAĞDURLARI" Emekliliği geldiği için işten çıkarılanlar dışındakilerin 657-4/c statüsünde çalışmadan yararlanacaklarını söyleyen Öztaşkın, insanların işsiz kalmak yerine bu statüde çalışmayı tercih ettiklerini ifade etti. Petrol-İş'in emekliliği gelenler hariç, kimsenin işten çıkarılmaması talebinde bulunduğunu anımsatan Öztaşkın, bu işçilerle tek tek ilgileneceklerini dile getirdi.

Önümüzdeki süreçte ne yapacaklarına ilişkin bir soru üzerine ise Öztaşkın, hukuki süreci sürdüreceklerini, ancak şu an için rafineri genelinde bir eylem planlamadıklarını bildirdi.

Öztaşkın ayrıca, TÜPRAŞ'ta çalışan 841 geçici işçiden 511'inin de kadroya alındığını ve bu çıkarmalardan önce 260 işçinin yeni işe alındığına da dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber