Ak Parti, 'Güvenlik Paketi'yle ilgili formülleri tartışıyor

AK PARTİ, muhalefetin sert tepki gösterdiği ve Meclis'te yumruklu kavgalara neden olan İç Güvenlik Paketi'yle ilgili birkaç formülü birden tartışıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Şubat 2015 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti, 'Güvenlik Paketi'yle ilgili formülleri tartışıyor

Nuray BABACAN

Parti yönetimi, Çözüm Süreci ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tavrına göre pozisyon belirleyecek. İç Güvenlik Paketi'nin bu haliyle yasalaştırılması konusunda en net görüşü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Efkan Ala dile getiriyor. İki siyasetçi, bu düzenlemenin taviz verilmeden yasalaşmasını savunuyor. Erdoğan'a destek verenler de Meclis'teki tartışma ve kavgalarda ön saflarda yer alıyor. Ak Parti Grup Başkanvekilleri ise TV kanallarında, paketin özgürlükleri sınırlandırmadığını, aksine "terör grupları ve eylemcilerin özgürlükleri sınırlama girişimlerini ortadan kaldırdığını" savunuyorlar. Bu grup son olarak hazırlattıkları bilgi notunda düzenlemeyi 'Özgürlükleri Koruma Paketi' olarak tanıttı.

RÖTUŞ YAPALIM

DİYENLER Parti yönetimindeki bir başka grup ise düzenlemenin Meclis'te daha fazla kavgaya neden olmadan geçmesi için bazı maddelerinde muhalefetin görüşleri de dikkate alarak değişiklik yapılmasını savunuyor. Muhalefetin özellikle itiraz ettiği 'sapan, maske cezası' ve 'polisin önleme gözaltı yetkisi' ile ilgili hükümleri içeren maddelerde rötuş yapılabileceğini savunuyorlar. Bu konuda, "Muhalefetle temasta bulunalım" diyenlerin yanı sıra, "Kendi öngördüğümüz şekilde değişiklik yapalım" diyenler de bulunuyor.

ACİL MADDELERİ GEÇİRME SEÇENEĞİ

TBMM Genel Kurulu'nun sıkışık takvimini göz önünde bulunduranlar ise taslak takvime göre, 6 Mart'a kadar paketin yasalaştırılamayacağını ve genel kurulu tıkayacağını dile getiriyorlar. Seçime kadar yasalaşması gereken 4 ayrı paket olduğunu dile getiren AK Partililer, "Bu yasada bizim için önemli olan 8-10 maddeyi yasalaştıralım. Nüfus idaresi, Emniyet teşkilatıyla ilgili yapılacak düzenlemeleri metinden çıkartalım" diyor. Ancak bu görüşü savunanların "Yasalaşsın" dediği maddeler, muhalefetin en çok tepki gösterdiği, polise yeni yetki verilmesini öngören düzenlemeleri içeriyor. Paralel Yapı'yla mücadele adına polis akademisinin kapatılması düzenlemesi de partinin vazgeçilmezleri arasında.

TÜMDEN RAFA KALKMA OLASILIĞI

Partide son seçenek olarak paketin tümüyle rafa kaldırılması bulunuyor. Bu konudaki en önemli gerekçenin, Çözüm Süreci'yle ilgili atılacak adım ve Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın tutumu olduğunu belirtiyorlar. Davutoğlu'nun paketi, Erdoğan kadar güçlü şekilde savunmadığı da dile getiriliyor. Çözüm Süreci'nde iktidar partisini seçim öncesi rahatlatacak 'ortak deklarasyon' yayınlanabilirse, paketin rafa kaldırılma olasılığı bulunuyor. TBMM'de yaşanan gerginliklerin ulaşacağı nokta da paketin rafa kaldırılması sonucunu doğurabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber