Bu polise kim silah verdi?

Haber Giriş : 28 Temmuz 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sokakta tanımadığı birisini 'Kendisine sert baktı' diye öldüren yeni polis memuru paranoid şizofren çıktı, ceza almayacak

İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nün önünde ilaç firmasında çalışan 27 yaşındaki Enis Karagöz'ü, kendisine sert baktığı gerekçesiyle öldüren polis memuru Şevki İbrahim Dost'un cezai ehliyetinin olmadığı ortaya çıktı. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Şevki ibrahim Dost hakkındaki Adli Tıp Kurumu 4. ihtisas Kurulu'nun hazırladığı rapor mahkemeye ulaştı.

Rapol: "Paranoid Şizofren"

Raporda, cezai sorumluluğunun müessir ve kişide şuur ve hareket serbestisini ortadan kaldıracak mahiyet ve derecede 'Paranoid Şizofren' denilen akıl hastalığının saptandığı belirtildi. Raporda, "Sanığın suçu işlediği sırada bu akıl hastalığının etkisi altında olduğunun anlaşıldığı" denildi. Sanık Şevki ibrahim Dost'un, suç tarihinde içinde bulunduğu suçuna karşı cezai sorumluluğu olmayıp, kendisine akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasının uygun bulunduğu ifade edildi. Polis Dost (27) "Örgüt elemanları tarafından takip ediliyordum Olay günü de Çapa'da indim. 10-15 kişinin telefonla konuşarak beni gözetlediklerini gördüm. Ancak onlara baktığım zaman yüzlerini çeviriyorlardı. Ateş ettiğim kişi de üzerime doğru geliyordu. Ateş edeceğini düşünerek, bu kişiye 4-5 el ateş ettim" diye ifade vermişti.

Polis memuru Şenin de cezai ehliyeti yoktu

Beşiktaş'ta 11 Eylül 2003'te iki meslektaşını öldüren polis memuru Reyhan Emre Şen'in cezai ehliyetinin yerinde olmadığı gerekçesiyle hakkında ceza verilmesine yer olmadığı karara bağlanmıştı. Mahkeme, tahliye edilen Şen'in, toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalkması veya önemli ölçüde azalmasına kadar koruma ve tedavi altına alınmasına karar vermişti.

Polisin psikolojisi bozuk

Son zamanlarda, emniyet teşkilatındaki intihar ya da cinnet gibi olayların artması üzerine; Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, "polisin çalışma saatlerinin çok uzun olduğunu, bunun polisi fizyolojik ve psikolojik olarak etkilediğini" söylemişti. Son 15 yılda intihar eden polis sayısı ise 3SO olarak açıklanmıştı. Memurlar ise, "Polise 'psikolojik destek al'demek kolay. Bir depresyon ilacı aldık mı, silahımız alınır, idari hizmete veriliriz. Hangi polis bu durumda psikologa gidebilir?" diyor. Polis Koleji ve Polis Akademisi'ne başvurularda "ruh sağlığının yerinde olması ve daha önce intihar girişiminde bulunmamış olma" şartı aranıyor. Adaylar bu konuda çok sıkı kontrolden geçiriliyor. Ancak mesleğe başladıktan sonra bu konuda düzenli bir kontrol ve destek sistemi oluşturulmuş değil.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber