Ürperten itiraf: Hakimleri hizaya sokmak için evlerinin yakınına bomba attırdım

Haber Giriş : 28 Temmuz 2006 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Olağanüstü Hal Bölgesi Jandarma Asayiş Komutanlığı yapan emekli Korgeneral Altay Tokat, Şemdinli'de Umut Kitabevi'ne atılan bombanın mesaj amacı taşıdığını açıkladı.

Kendisinin de bölgede görev yapan hakim ve memurların evlerinin yakınlarına ikaz için bomba attırdığını söyleyen Tokat Paşa, ?O bomba ?Arkadaş, dikkat et, onu yapma!' demek için atılmış olabilir. Ama bunu beceriksizce yaptılar. Ben olsaydım öyle yapardım, ikaz edersin, ikaz olmazsa hesabı görülür. Ne yapacağız yani? Orada ben dururken, o gidip PKK'ya haber mi götürecek? Böyle hukuk olmaz.? ifadelerini kullandı.

Orgeneral olmasına kesin gözüyle bakılırken 1999 yılında emekli edilen Korgeneral Altay Tokat, Aktüel Dergisi'ne yaptığı açıklamada, bomba atarak hakim, savcı ve diğer memurları eğittiğini ileri sürdü. ?Benim zamanımda ben de bomba attırdım.? açıklaması yapan Tokat Paşa, attırdığı bombalarla bölgede görevli memur ve hakimleri eğittiğini savundu. Tokat Paşa, ?Rastgele dolaşıyorlar, şunu bunu yapıyorlar. Onun üzerine şunlar bir hizaya gelsin diye evlerinin yakınına iki bomba attırdım. Ondan sonra daha dikkatli oldular. Öylece onları eğittim ben. Bunu, ?Bomba atmak yasaktır.' diye yorumlayamazsın. O kişilerin belki hayatını kurtardım. Dikkatli olmaya çağırdım ve ertesi gün de onlara açıklama yaptım. ?Arkadaşlar, bulunduğumuz yer ciddidir. Meseleyi yanlış anlayarak çözemeyiz. Her zaman baskımızı devam ettireceğiz.' diye konuştuk. Onlara da söylemedim. Bunu onlara karşı suikast diye yorumlarsanız, ben gülerim.? dedi. Atılan bombaların hesabını iyi yaptığını söyleyen Tokat Paşa, Hakkari'de yaptırdığı havan atışlarıyla PKK'nın şehir milislerine mesaj verdiğini, halkı da çağırıp atışları seyrettirdiğini ifade etti. Tokat Paşa, bunun psikolojik harekatın unsunu olduğunu dile getirdi. Şemdinli davasında mahkemenin gerekçeli kararda belirttiği ?Üstlerin de eylemden bilgisi vardı.' bilgisinin doğru olmadığını ifade eden Tokat, üstlerin genel emirler verdiğini, harekatın konsepti içerisinde icraatlar yapıldığını vurguladı. Tokat, şunları söyledi: ?Bölgedeki kişi durumdan görev çıkarır. Ama üst kademe bilmez. Üst kademe sadece ?Bölgede milis kuvvetleri kontrol altına alın.' diye emir vermiştir.?

?Paşa yargılanmalı'

Emekli Hakim Albay Ahmet Karahanlı, Altay Tokat'ın açıklamalarının suç itirafı niteliğini taşıdığını belirterek, savcıların harekete geçmesini istedi. Tokat'ın itirafından, görevini kötüye kullandığının anlaşıldığını belirten Karahanlı, ?Ülke bir terör ortamındaymış gibi gösterilmeye çalışılmış, devletin polisi, vatandaşı veya yabancı gözlemciler korkutulmuş, sindirilmiş. Bu açıkça suçtur.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber