Gümrük Bakanlığı yer değiştirme yönetmeliği bekleniyor

3 yıl kesintisiz özel sektörde çalışan eşlerden dolayı nakil hakkı tanıyan düzenleme, Gümrük'te hala yürürlüğe girmedi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Şubat 2015 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük Bakanlığı yer değiştirme yönetmeliği bekleniyor

Bilindiği üzere, 2014 yılında yürürlüğe konulan genel çerçeve yer değiştirme yönetmeliğiyle, özel sektörde çalışan eşler için de nakil hakkı getirilmiştir.

Ancak nakil olmak için eşin kesintisiz 3 yıl çalışmış olması şartı aranmıştır. Ağır bir şart olan bu düzenlemenin yumuşatılması için tüm sosyal baskı grupları girişimde bulunmaktadır.

Diğer yandan, süreç bu şekilde ilerlerken, özel sektörde 3 yıl çalışmış olan kişiler de bulunmakta ve bu kişiler kurumlarının bir an önce gerekli düzenlemeyi yapmasını istemektedir.

Bu kurumlardan birisi de Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır. Bakanlık, genel çerçeve yönetmeliğinin yayımının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, Bakanlar Kurulunun talimatını yerine getirmemiş ve yönetmeliğini değiştirememiştir.

Aşağıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yer değiştirme yönetmeliğini yürürlüğe koymamasından dolayı mağdur olan bir vatandaşın talebi yer almaktadır.

İşte o talep...

Merhabalar.....Ben Gaziantep'ten .... Gaziantep'te özel sektörde 11 yıldan beri aktif olarak çalışmaktayım. Eşim Habur Gümrük Müdürlüğünde çalışmaktadır. İki çocuğum bulunmaktadır. Biri yedi yaşında diğeri de dört yaşındadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığında rotasyon uygulanmaktadır ve eşi özel sektörde çalışanların rotasyondan dolayı eş durumunu kabul etmemektedir.

Ancak 16 Ağustos 2014 Cumartesi Resmi Gazetedeki Bakanlar Kurulunun almış olduğu kararla çıkan 2014/6578 Sayılı Yönetmeliğin,

Madde 4-"Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği"
Madde 14-Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun
d)Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işvene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda eşin bulunduğu yere atanması suretiyle yapılabilir.
Madde 12-Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 5-Kamu kurum ve kuruluşları bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yönetmeliklerini bu Yönetmeliğe uygun hale getirir. Bu süre içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarının yönetmeliklerinin bu yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir." denilmektedir.

Yukarıdaki Geçici 5.Maddede belirtilen süre dolmasına rağmen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yer değiştirme ve atama yönetmeliğinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Çocuklarım, eşim ve kendim maddi ve manevi olarak çok sıkıntı çekmekteyiz.

Bu konuda gerekli düzenlemenin bir aönce yapılmasını talep ediyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber