Sağlıkta bakanla hekimlerin sayı kavgası sürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Türk Tabipler Birliği (TTB) arasındaki 'hekim ihtiyacı' tartışması sürüyor. "Bu gidişle Türkiye 10-20 yıl içinde büyük problem çekecek" diyen ve bunun sorumlusunun da tıp fakültesi sayısının artmasına karşı çıkan TTB olduğunu ima eden Akdağ'a yanıt geldi.

TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz, "Bizim hekim sayısının artırılmasına karşı çıkmamızın haklı gerekçeleri var. Tıp fakülteleri açılacaksa altyapısı güçlü, öğretim üyesi sayısı yeterli olmalı. Türkiye'de kişi başına düşen hekim sayısının Avrupa'yla karşılaştırılması konunun eksik değerlendirilmesine yol açıyor. O zaman, kişi başına düşen sağlık giderlerinde de karşılaştırılmalı. Hekim sayısının azlığından söz edilmesine rağmen, 21 Temmuz tarihli 7'nci dönem devlet hizmet yükümlülüğü kurasına 3 bine yakın hekim dahil edilmedi. Türk hekimler iş beklerken, Türkiye'den daha az gelişmiş ülkelerden yapılan hekim ithali sıkıntıyı derinleştirdi. Sağlık Bakanlığı, ithal hekimlerin denklik sınavını kendisi yapmak istiyor. Sınavı YÖK yapmalı" dedi. Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay da Personel Dağılım Cetveli'nde de aynı kapasiteye sahip iki hastanenin personel ihtiyacı farklı öngörüldüğünü söyledi.

Kur fakülteyi, al hastaneyi

İstanbul'daki hastanelerde 10 gün süren incelemelerini tamamlayan Bakan Akdağ, önceki gün düzenlediği basın toplantısında TTB ile 'gereksiz bir polemiğe girmeyeceğini' belirterek şöyle konuşmuştu:

"Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bölgesinde hekim sayısı açısından sonuncu. Ermenistan'da, Gürcistan'da bizden daha fazla hekim var. Bu hekim sayısıyla Türkiye 10 sene, 20 sene sonra büyük bir sağlık probleminin içine düşecektir. Bunun müsebbipleri de hekim sayısının artırılmasına karşı duranlar olacaktır. Üniversitelerle görüştük. Öğretim elemanı sayısı bakımından sıkıntı yok. Herhangi bir üniversitemiz 'Yeni tıp fakültesi açacağım, hastanem yok' diye gelsin, ben istediği hastaneyi devretmeye hazırım" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber