Sayıştay AB'ye uyum ile askeri malların denetimine hazırlanırken Milli Savunma Bakanlığı bunu engelleyen bir yönetmelik çıkardı

Haber Giriş : 19 Şubat 2004 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay AB'ye uyum ile askeri malların denetimine hazırlanırken Milli Savunma Bakanlığı bunu engelleyen bir yönetmelik çıkardı

Askeri  malların denetimiyle ilgili yönetmelikte kriz çıktı. Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanan ve askeri malların tek tek denetimini öngören yönetmelikte, "kışlaya girmeye hazırlanan" Sayıştay, devre dışı bırakıldı. Bakanlık, yönetmelikte Sayıştay'ın adına yer vermediği gibi, kurumu denetimin adresi olarak da göstermedi. Sayıştay bunun üzerine, "yasalara aykırı" bulduğu yönetmeliği, Milli Savunma Bakanlığı'na iade etti. Bakanlığa yapılan iade, Sayıştay Genel Kurulu'nun yönetmelik için "yasalara uygun değil" uyarısı anlamına geliyor.

KIŞLA YÖNETMELİĞİ
Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik, AB uyum yasaları çerçevesinde en önemli düzenlemeler arasında bulunuyor. Sayıştay, yasası uyarınca, savunma ve askeri harcamaların tümünü denetliyor. Kurumun, "askeri malların denetimini" yapabileceğine ilişkin düzenleme ise, bir süre önce gerçekleşti. Sayıştay Yasası'na konulan "Ek 12. madde" kurumun, bir anlamda kışlada, (ayniyat) askeri malların denetlenmesini öngörüyor.

Sayıştay, uzun süredir, Milli Savunma Bakanlığı'nın bu konuda çıkaracağı yönetmeliği bekliyordu. Yönetmelik, Sayıştay'a gönderildikten sonra ilgili dairelerde didik didik edildi. Dairelerden gelen raporlar daha sonra, karar mekanizmasının son noktası olan Sayıştay Genel Kurulu'nun gündemine taşındı. Sayıştay Genel Kurulu, değerlendirmesinde, 832 sayılı Sayıştay Kanunu ile bu kanuna eklenen 12. maddenin, askeri malların denetiminde Sayıştay'ı sorumlu kıldığı kararına vardı. Bunun üzerine, Sayıştay Genel Kurulu, yönetmeliği hem bağlı olduğu "yasaya aykırı", hem de yapılan düzenlemeyle yasaya eklenen 12. maddeye aykırı buldu. Aykırılık gerekçeleriyle birlikte, yönetmelik kısa bir süre önce bakanlığa iade edildi. Kulislerde üç ayrı senaryo üzerinde duruluyor. Milli Savunma Bakanlığı, isterse yönetmeliği aynen yürürlüğe koyar. Sayıştay Yasası'nı dikkate alır ve ufak tefek değişiklikler yaparak yeniden düzenler. Veya, Sayıştay Kanunu'nun ek 12. maddesinde "askeri malların denetimiyle" ilgili hükmü dikkate alır ve Sayıştay'ı bu işle görevlendirir.

YASA NE DİYOR?
832 sayılı Sayıştay Yasası'nın 38. maddesi şöyle: "Tüm genel ve katma bütçeli dairelerin gelir, gider ve malları Sayıştay'ca denetlenir." Askeri malların denetini öngören "ek 12. madde" de şöyle: "Silahlı Kuvvetlerin elinde bulunan devlet mallarının denetlenmesi, milli savunma hizmetlerinin gerektirdiği gizlilik esaslarına uygun olarak yapılır. Bu denetimin yapılmasına ilişkin esas ve usuller, Genelkurmay Başkanlığı'nın ve Sayıştay'ın görüşü alınmak suretiyle Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu'nca kabul edilen " gizli", gizlilik dereceli bir yönetmelikle düzenlenir. Sayıştay Birinci Başkanı, Sayıştay kanunu gereğince yapılacak denetimler sırasında gerekli görmesi halinde, meslek mensuplarıyla birlikte Sayıştay dışından uzman çalıştırmaya yetkilidir."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber