Şiddet mağduru kadına karşılıksız hukuki destek

Eskişehir'de 11 gönüllü kadın polis, erkek şiddeti sonrası koruma altına alınan kadınlara rutin ziyaretler yaparak durumlarını denetliyor...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mart 2015 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şiddet mağduru kadına karşılıksız hukuki destek

BURCU KARAKAŞ / Eskişehir

Eskişehir'de 10 Şubat'ta hayata geçirilen "Yalnız Değilsiniz" projesinde 11 kadın polis, erkek şiddeti mesaisi yapıyor. Eskişehir'de gri bir öğleden sonra erkek şiddetine karşı yalnızca kadın polislerden kurulan ekiple tanışmak için Emniyet Müdürlüğü kapısındayız. 10 Şubat'tan beri Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Türkiye'de bir ilk olan projenin adı, "Yalnız Değilsiniz". 10'u sahada olmak üzere 11 kadın polisin yer aldığı ekip, hakkında koruma kararı olan kadınlara haftalık ev ziyaretlerinde bulunarak risk raporu çıkarmakla yükümlü. Şu an Eskişehir'de 300 civarında kadın hakkında polis koruması kararı var. Kaldırılan kararlarla düşen bu rakama, her hafta ortalama 30 yeni başvuru ekleniyor.

Anketör zannediyorlar

Ekip, evlere yaptıkları ziyaretlerde bir haftada sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarını, şikayetçi oldukları erkeklerin tedbir kararını ihlal edip etmediklerini soruyor. Muhtar, komşu ve aile bireyleriyle de görüşülüyor. Her kadın için haftalık risk analiz raporu çıkarılıyor. Öncelik verilecek raporların üzerine "Riskli" ibaresi düşülüyor. Alkol ya da madde kullanımı veya ruhsal problem olması halinde raporlar ifadelerden bağımsız olarak ilk elde riskli kategorisinde değerlendiriliyor. Özlem Özsoy ve Serap Çetintaş ile ekibin her gün saat 08.00'de sabah toplantısı için buluştuğu odadayız. Duvarda beş bölgeye bölünmüş, ev adreslerinin işaretlendiği bir harita asılı. Telefon başında bir polis sabit.

Özsoy ve Çetintaş, evlerde çok iyi karşılandıklarını, kadınların çekinmeden her şeyi

anlattıklarını aktarıyor. Şiddete maruz kalan kadınlar genelde ailelerin yanında yaşamaya başlıyor. Dolayısıyla kapıyı açan aileden biri olursa, "Allah razı olsun" gibi tepkilerle karşılaşıyorlar. O kişi erkek olursa işin rengi değişiyor:

"Polis olduğumuzu bilmiyorlar, siviliz. Tanımayanlar anketör ya da pazarlamacı zannediyor. Geçenlerde bir kapı çaldık, eşi açtı. Uzaklaştırma kararı olan adam evde! 155'i aradık, ekipler geldi. Şahsı almak için yukarı çıktılar ama o polisler resmi kıyafetli olduğu için açmadı kapıyı. Kadına ulaştık, 'Barıştık, 1 haftadır evde' dedi. Ertesi gün kararı kaldırttı." Bir süre sonra uygulamanın "Kadına Şiddeti Önleme Şube Müdürlüğü"ne evrilme ihtimali var. Proje, örnek olabileceği umuduyla 80 ildeki emniyet müdürlüklerine gönderilmiş. "Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?" diye sorduğumda, bir ağızdan yanıt geliyor: "Kadına şiddete hayır!"

Vücut dili eğitimi

Ekipte gönüllülük esası var. "Karakolların iş yükü ağır" dedikten sonra, geç bile kalındığını ekliyorlar. Ekip iki hafta boyunca halkla ilişkiler, vücut dili, insan hakları üzerine eğitim görmüş. Peki karşılaştıkları vakalar onları nasıl etkiliyor? 12 yıllık polis Özlem Özsoy, sığınmaevine yerleştirmeleri için kendilerine yalvaran bir kadın ile çocuklarından çok etkilenmiş. "Geldim buraya ağladım" diyor. Tim, kadın ve çevresindekilerin beyanlarından yola çıkarak hareket ediyor. Yalnızca sevgili ya da eşlerinden şikayetçi olanlar değil, işyerinde rahatsız edilen ya da aile içinde şiddet görenler hakkındaki koruma kararlarını da takip ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber