Bazı bölümlerde yetenek yerine, LYS puanı aranacak

YGS puanlarını kullanarak, üniversitelerin düzenlediği özel yetenek sınavı ile üniversiteli olmaya hazırlanan gençleri bu yıl "sınav" sürprizi bekliyor. İç mimarlık bölümlerinin de aralarında olduğu bazı programlar artık LYS ile öğrenci alacak

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 14 Mart 2015 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bazı bölümlerde yetenek yerine, LYS puanı aranacak

Pervin KAPLAN

Bu yıl üniversite sınavlarında gençleri hazır olmadıkları değişiklikler bekliyor. Tıpkı hukuk fakültesine girişte puan türünün değişmesi gibi bazı bölümlerde hem puan değişiklikleri var hem de merkezi yerleştirmeye katılma zorunlukları.

En büyük sürprizlerden biri ise endüstri ürünleri ve tasarım, iç mimarlık, çevre tasarımı, spor yönetimi, görsel iletişim, sanat tasarımı, iletişim ve tasarım gibi "özel yetenek" sınavları ile öğrenci alacak bazı programlar bu yıl hem Lisan Yerleştirme Sınavları (LYS) puanları ile öğrenci alacak hem de yerleştirmeleri merkezi yapılacak. Bu değişikliklerden birçok gencin haberi yok. Onlar sadece Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girip 140 baraj puanını aşmalarının üniversitelerin düzenleyeceği özel yetenek sınavlarına girmelerine yeterli olacağını sanıyor. Oysa yapılan değişiklikle YGS'de yalnızca 140 puan barajını almak yeterli olmayacak. LYS'lere katılabilmek için gereken 180 puan barajına ulaşmaları, LYS'lerde de bu bölümlerin gerektirdiği puan türleri için yine en az tercih yapmalarını sağlayacak 180 puanı almaları gerekecek. Bu arada LYS'deki 180 puanın da birçok bölüm için yeterli olmayacağı hatırlanırsa kendilerini sadece YGS için hazırlayan gençler için sıkıntılı dönem olacak.

KONTROL EDİN

Bu yüzden okumayı düşündüğünüz programlarda puan değişiklikleri olup olmadığını bir an önce ÖSYM Kılavuzu'ndan kontrol edin. Değişiklikler sadece özel yetenek sınavları ile öğrenci alan programları kapsamıyor. YGS puanları ile öğrenci alan bazı programlar da LYS puan türüne geçti. Oysa bu değişiklikler zamanında yapılmış ve açıklanmış olsa gençler de hangi sınavlara girmeleri gerektiğini bilecek ve kendilerini ona göre hazırlayacaktı.

KİŞİYE ÖZEL KİTAPÇIK UYGULAMASI SÜRÜYOR

2011 yılında başlayan "kişiye özgü kitapçık" uygulaması bu YGS'de de sürüyor. Her soru kitapçığı matbaada özel olarak poşetlenecek. Soru kitapçıkları sınavda adaylara, salon görevlileri tarafından poşet içinde, açılmadan dağıtılacak. Soru kitapçığı poşetinizi kendiniz açacaksınız. Her soru kitapçığının "soru kitapçık numarası" farklı olacak. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacak.

VAZGEÇTİYSENİZ İYİCE SİLİN

Doğru cevap olarak işaretlenecek seçeneği gösteren yuvarlak alanı dışarıya taşırmadan, tam olarak ve belirgin bir şekilde doldurmalısınız. Bir soru için birden çok cevap işaretlenmiş ise o soruya verilen cevap yanlış sayılacak. Cevap kağıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti de okuyabilir. Bu nedenle bir soruya verdiğiniz cevabı değiştirdiğinizde vazgeçtiğiniz şıkkı çok iyi silmelisiniz.

CEVAPLARI NASIL İŞARETLEYECEKSİNİZ?

Soru kitapçığındaki bütün sorular çoktan seçmeli olacak. Her soru için 5 farklı seçenek verilecek. Bu seçeneklerden yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Cevaplar, cevap kağıdına işaretlenecek.

İLK 120 DAKİKA-SON 15 DAKİKA

Sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemezsiniz. Sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmek dahil sınav salonundan çıkamazsınız. Sınav salonundan ne sebeple olursa olsun çıkarsanız bir daha giremezsiniz ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav binasını terk edemezsiniz.

SAKIN GÖTÜRMEYİN

-Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar

-Kulaklık, kolye, küpe, alyans hariç yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar (Basit başörtüsü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç)

-Her türlü elektronik ve mekanik cihaz

-Fotoğraf makinesi gibi araçlar, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dahil cam eşya (şeffaf, numaralı gözlük hariç), kredi, ulaşım kartı gibi kartlar

-Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar

-Her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri techizat

DİKKAT! SINAVINIZ İPTAL EDİLİR

Sınav süresince konuşursanız

. Kopya çekerseniz veya kopya verirseniz

. Salondaki görevlilere soru sorarsanız

. Yanınızda müsvedde kağıt getirdiyseniz

. Soru ve cevaplarını başka bir kağıda yazarsanız

. Birbirinizden kalem, silgi vb. şeyler alıp verirseniz

. Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunursanız

. Sınav kitapçığınızda bir sayfa bile eksik çıkarsa

. Sınav giriş belgenizi teslim etmezseniz

ADIM ADIM YGS: SINAV NASIL UYGULANACAK?

EN GEÇ SAAT 09.00'DA YERİNİZDE OLUN: Yarın tek oturumda yapılacak YGS saat 10.00'da başlayacak, 160 dakika sürecek. En geç saat 09.00'da sınav binasında olmalısınız. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalı.

NÜFUS CÜZDANI VE BELGENİZ: Sınav salonuna 2015-YGS Sınava Giriş Belgesi ile üzerinde fotoğraf ve kimlik numarasının olduğu nüfus cüzdanı ya da geçerliliği süren pasaportlar kontrol edilerek alınacaksınız. Bu belgeler yoksa sınava giremezsiniz. Sınava giriş belgesinin çıkışında fotoğrafınız tanınır şekilde olmalı, belgenin arkasına işaret ya da yazı yazmayın.

NUMARALI SIRAYA: Sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaksınız. Yerinize oturunca sınav giriş belgeniz ile pasaport ya da nüfus cüzdanınızı sıranızın üzerine koyacaksınız. Görevler önce ilk iş tek tek kimlik kontrollerini yapacak ve sınava giriş belgelerini toplayacak. Sonra salon başkanı sınavda uyulacak kuralları açıklayacak.

CEVAP KAĞITLARINIZ DAĞITILACAK: Üzerinde fotoğrafınızın, TC kimlik numaranızın, ad ve soyadınızın yazıldığı cevap kağıtları dağıtılacak. Her aday, sınavda kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu kendisine ait cevap kağıdını kullanmak zorunda. Cevap kağıdınızı kontrol edin, başkasına ait cevap kağıdı kullananın sınavı geçersiz sayılacak.

KALEM VE PEÇETE: Cevap kağıtları ile birlikte içinde iki adet kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete bulunan kutular dağıtılacak. Yanınızda şeffaf şişede su getirebilirsiniz.

SORU KİTAPÇIKLARI DAĞITILACAK: Soru kitapçıkları dağıtıldığında hemen eksik sayfa olup olmadığını kontrol edin. Kitapçığın üzerindeki TC kimlik numarası, adı, soyadı, salon No. ile sıra No. bilgilerini boşluklara doldurmanız gerekiyor.

CEVAP KAĞIDINA GEÇİRİN: Her adayın üzerinde fotoğraf ve kimlik numarası ile adının yazdığı kendi cevap kağıdı olacak. Sınav kitapçığının üzerinde yer alan soru kitapçık numaranızı cevap kağıdındaki ilgili alana kodlayın ve bırakılan boşluğu imzalayın. Bu kodlamayı cevap kağıdına yapmadığınız ya da yanlış yaptığınız zaman sınavınız değerlendirilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber