Sağlıkta reformu beğenen de var beğenmeyen de

Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlık: Verimlilik arttı, herkes memnun

 SSK hastaneleri, Sağlık Bakanlığı'na 19 Şubat 2005'te devredildi. Bu devir sonucunda SSK'nın 52 bin 751 personeli Sağlık Bakanlığı'na geçti. SSK'lı hastaların serbest eczanelerden ilaç alımına olanak sağlandı. Sağlık hizmetleri tek çatı altında birleşince SKK'lılar özel hastanelerden yararlanmaya başladı. Hem özel hastanelerin hem eczanelerin sayısı arttı. Bu reformun sonuçları için farklı yorumlar yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı İnci Yılmaz, "Hizmet alımının artmasından dolayı maliyet arttıysa, buna yapılacak bir yorum yok" diyor. İnci Yılmaz'a göre devrin olumlu etkileri şöyle:

Bürokratik işlemler kalktı

Hastaneler daha önce mevzuatları gereği tüm ihtiyaçlarını merkezi ihaleyla temin ederken, devirden sonra ihtiyaçlar hastanelerce belirlendi ve ihaleler hastane baştabipliklerince yapıldı. Bu hizmet verimliliğini artırdı.

Sevk kağıdı, vizite kâğıdı, sağlık karnesi ve kimlik fotokopisi alma işlemleri provizyon sistemiyle sona erdi. Hasta kayıt ve kabul işlemleri tek bankoda toplandı, kayıtta hastadan sadece bir belge istenmesi sağlandı.

SSK'lı hastalardan alınan poliklinik muayene ücretinin (katkı payı) serbest eczanelerden alınmaya başlanması, beklemeleri ortadan kaldırdı ve hastanelerdeki kuyruklara son verdi. Reçete tasdik ve mühür işlemi ortadan kaldırıldı. SSK'lı hasta ve hak sahipleri de diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına bağlı hastalar gibi serbest eczanelerden faydalanmaya başladı.

Tedavilerde gerekli ortez, protez gibi tıbbi malzemeler, daha önce toplu temin edilirken, Bütçe Uygulama Talimatı doğrultusunda dışarıdan sigortalılarca temine sağlandı ve tedavide bekleme süresi kaldırıldı.

Hastanın işini zorlaştıran telefonla randevu kaldırıldı.

Türk-İş'in raporu: Tedaviler aksıyor

Türk-İş'in hazırladığı rapordaysa, ortaya çıkan bazı sorunlar şöyle sıralanıyor:

Başka illere sevk edilen hastalardan yol masraflarını ödeyemeyecek durumda olanlar, ödeme büroları kapatıldığından tedavilerini yaptıramadı.

Yatan hastaların ilaç, tıbbi malzeme, protez, ortez ve iyileştirme araç ve gereçleri hastalara temin ettirilmektedir. Bunların bedellerini ödeyemeyecek durumdakilerin tedavileri aksamakta.

Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan sigortalı hastaların devirden önce yurtiçinden veya dışından temin edilecek ilaçları zamanında karşılanırken, devirden sonra gecikmeler yaşanmakta.
'Bıçak parası' sürüyor

Yatarak tedavi ve ameliyatlarda muayenehaneye başvuru yöntemi 'bıçak parası' adıyla sürüyor.
Laboratuvar hizmetleri yetersiz kaldığından hastaların tetkik yaptırmaları bir haftayı geçiyor.
Bazı hastaneler ameliyat sırasında kullanılacak ilaç ve tıbbi malzemeleri hasta sahiplerine aldırıldığından, acil vakalarda sıkıntı yaşanmakta.
Performansa dayalı ücret ödendiğinden bazı hekimler hastalar istismar etmekte. Sağlık hizmeti üretmeyince maliyetleri kontrol edemeyen SSK'nın harcamaları Mart 2005'te, Ocak 2005'e göre yüzde 160 artarak, aylık 335.9 milyon YTL'den 926.4 milyon YTL'ye yükseldi.
SSK'nın, giderek artan sağlık harcamalarını karşılaması mümkün görünmemekte. Açıklar büyüdükçe Hazine'nin yükü artacak.
Toplu ilaç alımı imkânının kalkması ve ilaç fabrikasının kapatılması SSK'nın giderini yükseltti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber