TÜBİTAK'taki Paralel'e 50 soruşturma dosyası

Paralel Yapı'nın adeta üs haline getirdiği TÜBİTAK'a ilişkin, 6 ayrı başlıkta 50 farklı soruşturma konusuna ilişkin dosya, savcılığa gönderildi. Çok yönlü soruşturma başlatıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Mart 2015 10:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TÜBİTAK'taki Paralel'e 50 soruşturma dosyası

Devletin zirvesinin kullandığı ve sır niteliğinde konuşmaların yapıldığı kriptolu telefonların dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından TÜBİTAK'a yönelik Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturması da tamamlandı. Paralel Yapı'nın adeta üs gibi kullandığı TÜBİTAK'a yönelik, geçen yıl iki aşamalı soruşturma açılırken, soruşturma sonunda dosyalar savcılığa gönderilmeye başlandı. Başbakanlık tarafından yürütülen soruşturmada, TÜBİTAK projelerinin hangi firmalara verildiği, personel alımları, kriptolu telefonların şifrelerinin kırılması konusunda üç ayaklı bir soruşturma yürütüldü. Başbakanlık ve ilgili kurumlar tarafından yürütülen çok yönlü soruşturmaların ardından 50'ye yakın soruşturma konusu içeren dosya savcılığa iletildi. Savcılığa gönderilen dosyada 6 önemli başlık yer aldı:

KRİPTOLU TELEFONLAR:

Devletin zirvesine dağıtılan 82 kriptolu telefonun şifreleri ele geçirilerek dinlendi. Bu telefonların hem şifreleri ele geçirildi, hem de üzerindeki yazılımlar çözüldü. Telefonları dinlemeye açık hale getirilen "şifreleme" kodlarının nereden, nasıl ve kimler tarafından yapıldığı da belirlendi.


ADRESE TESLİM PROJELER:

Kurumdaki yönetici ve çalışanların 17 Aralık öncesine ait son 6 aylık telefon kayıtları incelendi. Kurumun önemli projelerinin Paralel Yapı'ya yakın şirketlere verildiği saptandı.

ÖZEL SEÇİLMİŞ BİLİRKİŞİLER:

Özel seçilmiş bilirkişiler eliyle kritik davaların yönlendirildiği iddiası da soruşturma konusu oldu. Türkiye'nin yakın tarihine damga vuran davalarda TÜBİTAK bilirkişileri "çapraz" görevlendirdi. Balyoz, Ergenekon, Böcek gibi önemli davalarda Paralel Yapı'nın yönlendirmesiyle hareket ederek taraflı bilirkişi raporu yazan isimler de bir bir ortaya çıkmaya başladı.

KOZMİK BİLGİLER SIZDIRILDI:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın suikast iddiasıyla başlatılan 2009'da başlatılan soruşturmada verilen takipsizlik kararında, Genelkurmay'dan savcılığa gönderilen 1.5 terabaytlık "devlet sırrı" bilgilerin olduğu imaj hard diskin kopyalanıp çözümü için verildiği TÜBİTAK BİLGEM'de kopyalandığı ortaya çıktı. TÜBİTAK aleyhine rapor düzenleyenler işten aldı. Balyoz davasında hard diskler kopyalanırken tutanak tutulmadı. Birden fazla kopya alınarak saklandı. Bu da elden ele dolaştı.

SAHTE DİPLOMA İDDİASI:

Kuruma sahte diplomalı personel alındığı tespitinin ardından son iki yılda işe alınanların belge ve sınavları tek tek incelemeye alındı. TÜBİTAK'ın yollarını ayırdığı uzmanların yerine yeni mühendis, siber güvenlik uzmanı, yöneticiler aldı.

2 BİNE YAKIN PERSONELLE KADROLAŞMA

Kurumda 17 Aralık operasyonu öncesi 2 bine yakın personel alınarak kadrolaşmaya gidildi. Aynı dönemde yaklaşık 600 kişinin işine son verildi. Kritik birimlere Paralelci mühendisler alındı. Özellikle yazılım alanında bazı projelerde çalışanların işine son verilmesinin ardında da bu yapılanma çıktı. Paralel yapılanmanın kurumda nasıl kadrolaştığı deşifre edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber