MEB'de kaybolan bir mühür için 65 bin okula yazı yazı yazılması, bürokratik hantallığın geldiği aşamayı gözler önüne seriyor.

Haber Giriş : 21 Şubat 2004 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'de kaybolan bir mühür için 65 bin okula yazı yazı yazılması, bürokratik hantallığın geldiği aşamayı gözler önüne seriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarında kaybolan basit bir mühür için Türkiye genelindeki 65 bin okula tek tek talimatname gönderiyor. Zaman ve para israfına yol açan uygulamanın son örneği Ankara'nın Sincan ilçesinde yaşandı. Bakanlık, Sühendan Kürklü İlköğretim Okulu'nda kaybolan mühür için tüm okullara birer yazı gönderdi. Bakanlığa bağlı okullarda haftada ortalama 2 mühür kaybolduğu bilgisi dikkate alındığında yapılan işlemin maliyeti de ortaya çıkıyor. Benzer bir yazışma kitap toplama kampanyası için yapıldı.

Tüm okullara gönderilen yazıyla Afyon Dinar'daki bir okulda kurulacak kütüphaneye tüm okulların destek vermesi istendi. Konuya yakın bir kaynak, ?Yazışma için harcanan parayla kütüphaneye çok sayıda kitap alınabilirdi.? tespitinde bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman ise Meclis'te görüşülen Kamu Reformu Yasa Tasarısı'nın bürokrasiyi en aza indireceğine işaret etti ve ekledi: ?Yasa çıkarsa bu problemler çözülür.? Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara'nın Sincan ilçesindeki Sühendan Kürklü İlköğretim Okulu'nda kaybolan mühür için önce müfettiş görevlendirdi. Müfettiş, yaptığı incelemenin sonucunu Milli Eğitim Müdürlüğü'ne üst yazıyla bildirdi. İl müdürlüğü de durumu ivedi olarak bakanlığa iletti. Bakanlık, bir yazıyla il valileri kanalıyla milli eğitim il müdürlükleri- ne aktardı. Müdürlükler de ilçe, belde ve köylerdeki okul müdürlüklerine konuyu iletti.

Bürokratik işlem yüzünden hem devletin milyarlarca lirası buharlaştı hem de zaman ve iş kaybı yaşandı. Bakanlığın illere gönderdiği 6 Ocak 2004 tarihli 153 sayılı yazısında ?kayıp resmî mühür' konulu talimatnamenin üzerinde 350 bin lira tutarında pul bulunuyor. Ankara'dan bütün yurda dağıtılan talimatnamede şu ifade yer alıyor: ?İlimiz Sincan ilçesi Sühendan Kürklü İlköğretim Okulu'na ait resmi mühür kaybolmuştur. Adı geçen okula ait resmi mühürle usulsüz herhangi bir işlem yapılmaması için ilgili birimlere bilgi verilmesi hususunda gereğinin yapılması...?

Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki bürokrasinin bir başka örneği geçen ay içinde bir okul için başlatılan kitap toplama kampanyasında yaşandı. Kampanya için tüm okullara resmi yazı yazıldı. Oysa yazışmalar için harcanan parayla kitap alınsa büyük bir kütüphane kurulabilecekti. Afyon'daki Dinar Anadolu Lisesi, okula kütüphane kurmak için kampanya başlattı. Kampanyayla ilgili yazı önce ilçe, sonra il, daha sonra bakanlığa gönderildi.

Bakanlık da rutin işlemlerle her zamanki gibi bütün okullara yazıyı ulaştırdı. 2 Ocak 2004 tarihinde okullara gönderilen yazıda ?İlimiz Dinar ilçesi Anadolu Lisesi'nin okul kütüphanesini oluşturmak için il ve ülke genelinde ?Kitap Toplama Kampanyası' başlatmak istediklerine dair İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 26 Aralık 2003 tarih ve 7205 sayılı yazıları ekte sunulmuş olup, kampanyanın düzenlenmesi müdürlüğümüzce uygun görülmektedir.? ifadesine yer verildi. 65 bin okula gönderilen belgeler de mühür örneğinde olduğu gibi kağıt masrafı ve işgücü kaybına sebep oldu. Yetkililer, masrafla rahatlıkla bir kütüphane kurulabileceğini belirtiyor.

Meclis'te görüşülen Kamu Reformu Yasa Tasarısı'nın yasalaşmaması yüzünden yaşanan bu durum, bürokratları da çileden çıkarıyor. İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, basit bir imza olayının dahi Ankara'dan onaylanmasının yanlış olduğunu, problemlerin yerinden yönetimle aşılabileceğini vurguluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman da, kaybolan bir mühür konusunun bakanlığa kadar gitmesinin idarenin yatay ve dikey ilişkilerindeki güvensizlikten kaynaklandığını söyledi.

Bürokraside astın üste, üstün de asta güvenmeme zihniyeti olduğunu anlatan Karaman, topyekûn bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Karaman, konunun, merkezî idarenin yerel idari üst birimlere yetki vermesiyle çözüleceğini dile getirdi. Karaman, ?Kamu Reformu Yasa Tasarısı çıkarsa bu problemler çözülür. Yasa aynı zamanda zihniyet problemini de çözüyor.? diye konuştu.

Türk Eğitim?Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Sami Özdemir, bir mühür için ülke geneline yazı göndermenin para ve vakit israfı olduğunu vurgulayarak, bazı hizmetlerin yerinde çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Eğitim?Sen İzmir Şube Başkanı Nihat Sefer de, ?Böyle garip olaylar sürekli oluyor. Hakkari'nin A okulunda kaybolan bir mühür için 81 ile, oradan ilçe ve köylerdeki okullara varıncaya kadar her yeri kırtasiyeye boğmanın anlamı yok.? şeklinde konuştu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, mühür ve duyuru bürokrasisini bilgisayarla yenmek için çalışma başlattı. Müdürlük, ildeki okulların faydalanabileceği bir bilgisayar ortamı hazırladı. Program sayesinde 3 bin okul, evrak işlemlerini elektronik postayla yapacak. Yıl sonuna kadar hayata geçecek olan uygulamanın, İzmir'deki okulların çoğunda internet bulunması sebebiyle başarılı olması bekleniyor. İnternet ortamı sayesinde okulların ihtiyaçları da zaman kaybı olmadan il müdürlüklerine iletilmiş olacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber