Türkiye 8.'si ama katsayı mağduru...

Haber Giriş : 05 Ağustos 2006 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZAMAN-Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) derece yapmalarına rağmen katsayı problemi nedeniyle istedikleri bölüme yerleşemeyen İmam Hatip Liseliler (İHL) isyan ediyor.

ÖSS'de aldıkları puanlarla düz lise öğrencisi olmaları halinde Boğaziçi, ODTÜ gibi kaliteli üniversitelere yerleşebileceklerini ifade eden başarılı öğrenciler, tepkilerini şu ifadelerle dile getirdi: "Katsayı haksızlığına uğruyoruz. Sistem, bize ilahiyat veya kalitesi, kariyer imkânı oldukça düşük bölümlerden başka tercih imkanı tanımıyor. Bu zulüm bir an önce ortadan kalkmalı."

ÖSS Sözel 2 bölümünde Türkiye 8.si olma başarısını gösteren Fatimetüzzehra Ulus, istediği üniversitede okuyamayacak olmanın üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünde okumak istediğini belirten Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu Ulus, "Sınavda başarılı olmama rağmen katsayı uygulaması beni hedefimden etti. Hakkımın yenildiğini düşünüyorum. Bu yapılan büyük bir zulümdür. Hayalleriminizin, emeklerimizin solmaması için bu uygulama sona erdirilmeli." dedi. Bilgi Üniversitesi'nin burslu Tarih Bölümü'nü tercih edeceğini kaydeden Ulus, Boğaziçi Üniversitesi'ne yatay geçiş yapmak için elinden geleni yapacağını da sözlerine ekledi. ÖSS'de ilk 100'e girmesine rağmen istediği bölümde okuma hakkı elde edemeyen öğrencilerden biri olan Cuma Ali Çelik de "Sözel 1 bölümünde Türkiye 42.si oldum. İTÜ'de endüstri mühendisliği okumak istiyorum. Ama istemediğim halde İlahiyat okumak zorundayım." şeklinde konuştu. Iğdır İmam Hatip Lisesi mezunu Çelik, konfeksiyonda çalıştığı için sadece 3 ayda hazırlanabildiği sınavda elde ettiği başarıyı doyasıya yaşayamadığını ifade etti. "İlahiyat da olsa okumaya devam edeceğim." diyen Çelik, "Sınava çok zor durumlarda hazırlandım. Biz yedi kardeşiz. Aileme yük olmamak için çalışıyorum ve ne olursa olsun okuyacağım." dedi.

ÖSS'de dereceye girme başarısını gösteren Türkiye'nin birçok yöresinden İmam Hatip Liseli 130 öğrenci İHL Mezunları ve Mensupları Derneği'nin (ÖNDER) Cağaloğlu'ndaki merkezinde bir araya geldi. Elde ettikleri büyük başarıya rağmen istedikleri bölümleri tercih edemeyen öğrencilerin sıkıntılarını dile getirdiği toplantıda konuşan ÖNDER Başkanı Yusuf Ziya Sula, İHL'liler için ÖSS'de her sene yeni engeller oluşturulduğunu söyledi. ÖNDER Başkanı Sula, katsayı sorunu olmaması halinde toplantıya katılan öğrencilerin giremeyeceği bölüm olmadığnı söyleyerek " Ama o kadar ilginç engeller var ki, birkaç fakülte dışında hiçbir yeri tercih edemiyorlar. Ama biz bu öğrencilere hayatlarının sonuna kadar desteğimizi sürdüreceğiz." dedi. İHLli öğrencilerin aldıkları yüksek puanlara rağmen Türkiye'de diledikleri okullara gidemedikleri için alternatif yollar denediklerine dikkat çeken Başkan Sula, şöyle konuştu: "Pekçoğunun gönlü eğitimini yurtdışında tamamlamaktan yana. Öğrencilerimiz katsayı uygulamasının yol açtığı haksızlığı yurtdışına giderek ortadan kaldırmaya gayret ediyor. Bugüne kadar da ÖNDER aracılığıyla değişik ülkelere yüzlerce öğrenci gitti ve gitmeye de devam ediyor.Ama köklü çözüm ÖSYM'nin anlamsız engellerinin kalkmasıdır." Sula, "Biz bu öğrencileri ziyan etmeyeceğiz." diyerek başarılı öğrencilere burs desteği sağlayacakları bilgisini verdi. Yurtdışında eğitim görmek isteyenlere yıllık 3 bin avro burs vereceklerini aktaran Sula, eğitimine Türkiye'de devam etmek isteyenlere de aylık 150 YTL katkıda bulunacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber