Hava sıcaklığı bugün de yüksek, Salı günü düşüş başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Basra üzerinden gelen sıcak hava kütlesi nedeniyle yurt genelinde hava sıcaklığı 4-6 derece daha artarak ağustos normallerinin 6-8 derece üzerine çıktı.

Hava sıcaklığının Güneydoğu Anadolu'da 42-44, İç Anadolu, Doğu Anadolu'nun batısı ile Karadeniz'in iç kesimlerinde 38-40, Marmara Bölgesi'nde 36-38, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde 37-38 derecelere kadar ulaşması bekleniyor.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, "Kent son 4 yılın en sıcak gününü yaşadı. İstanbul'da ortalama sıcaklık 36 derece oldu. Pazar da 36-38 derece olacak. Pazartesi biraz sıcaklık düşüşü olacak ama esas serinlemeyi yağışla birlikte salı günü yaşayacağız." dedi.

SALI GÜNÜ DÜŞMEYE BAŞLAYACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi'nden yapılan açıklamada da, Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının, Salı günü kuzeybatı, Çarşamba günü ise kuzey kesimlerde azalarak mevsim normallerine düşeceği belirtildi. Sıcaklıkların, güney ve iç bölgelerde yüksek değerlerde seyredeceği ifade edildi. Meteoroloji'den konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

?Yarın (Pazartesi günü); yurdun kuzeybatı kesimleri parçalı bulutlu, Trakya, Marmara'nın Güneydoğusu ile Bolu ve Düzce çevreleri öğle saatlerinden sonra kısa süreli gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgelerin az bulutlu ve açık geçmesi bekleniyor.

Salı günü; yurdun kuzey kesimleri parçalı bulutlu, Marmara'nın Güney ve Doğusu, Kuzey Ege, İç Anadolu'nun Kuzeybatısı, Batı Karadeniz ile akşam saatlerinde Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinin gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgelerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Marmara'nın Doğusu, Batı Karadeniz'in Batısı ile Çankırı ve Ankara'nın Kuzey İlçelerinde öğle saatlerinden sonra etkili olması bekleniyor.

Çarşamba günü kuzeydoğu kesimlerde, Perşembe ve Cuma günleri Trakya ile Doğu Karadeniz'de kısa süreli gök gürültülü sağanak yağış geçişlerinin, diğer bölgelerde az bulutlu ve açık havanın etkili olması bekleniyor.

ŞANLIURFA'DA 44 DERECE AŞILDI

Mevsimin en sıcak günlerinin yaşandığı, sıcaklığın 44 derecenin üzerinde seyreden sıcak hava, kentte günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. 44 derecenin üzerinde seyreden sıcak hava, nemle birleşince hissedilen sıcaklık daha da artıyor.

Kent halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistler daha serin olduğu için tarihi Balıklıgöl'deki mekanlarda zaman geçirmeyi tercih ediyor. Balıklıgöl'deki soğuk su dolapları gün boyunca susuzluğunu gidermek isteyen vatandaşların akınına uğruyor. Çevredeki işyeri sahipleri de bu dolaplardan dükkanlarına bidonlarla soğuk su taşıyor.

Yetkililer, özellikle yaşlı ve çocukların zorunlu olmadıkça öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyorlar.

KAR KEYFİ YAŞAYANLAR DA VAR

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ise Toroslar'ın güneş yüzü görmeyen bölümlerinde biriken kar, sıcaklardan bunalan vatandaşların serinleme kaynağı oluyor.

Aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde, vatandaşlar serinlemek için çeşitli yollar denerken, Gazipaşalılar, yaylalara akın ediyor.

Gazipaşa'ya 50 kilometre uzaklıkta, 1900 rakımda bulunan, Mıhrap ve Yarcakpınar yaylaları, ilçe halkının en çok ziyaret ettiği yerlerden.

Yaylanın yüksek kesimlerinde kış aylarında yağan ve güneş görmeyen bölümlerde biriken kar, 12 ay erimeden kalabiliyor. Bölgenin özelliğini bilenler, özelikle yazın en sıcak aylarında yaylalara gelerek iki mevsimi bir arada yaşıyorlar.

Bu olaya en çok Gazipaşalı çocuklar seviniyor. Kış boyunca hiç kar görmeyen ve kar özlemi çeken Gazipaşalı çocuklar, bu özlemlerini temmuz ve ağustos aylarında kovuklarda kar topu oynayarak gideriyorlar.

Kovuklarda depolanan kar, vatandaşlar tarafından değişik şuruplarla karıştırılarak tatlı olarak da tüketiliyor.

SAĞLIKLI BESLENMENİN İPUÇLARI

Vatandaşları, yaz aylarında beslenme konusunda uyaran Sağlık Bakanlığı, şu önerilerde bulundu:

- Hafif ve sulu gıdaları tercih edin.

- Kızartma ve yağlı besinler yerine, taze sebze ve meyvelere ağırlık verin.

- Fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleriyle hazırlanan besinleri tüketin.

- Günde en az 2-2.5 litre su için.

- Asitli ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve sularını seçin.

- Kahvaltıda şekerli ürünler yerine, şekersiz marmelatlar ile az yağlı peynirler, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylarını tercih edin.

- Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketimi vücudun direnç düzeyini yükseltir.

- Vücudun enerji kaynağı olan şekeri tükettiği için alkolden uzak durun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber