Tüketiciyle barış indirimi

Haber Giriş : 06 Ağustos 2006 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

vatan

Döviz kurlarında Mayıs'ta başlayan yükseliş, bazı ithal ürünlerde yüzde 30'a varan zamları getirmişti. Kurdaki erime, trendi tersine çevirdi

Piyasalarda sert dalgalanmanın yaşandığı Haziran ayında 1.77 YTL seviyesine kadar yükselen dolar kuru, o günlerde ithal ürünlerde fiyatlara ortalama yüzde 25-30 oranında zam olarak yansımıştı. Ağustos ayında ise piyasalarda ateş iyice düştü. 1.48 YTL'ye kadar gerileyen dolar kuruyla birlikte firmalar, 'küsen tüketiciyle barışmak için' yeni indirimler ve kampanyalara yöneldi. İndirim yapan firmalar ilk sonuçlardan memnun. Piyasalardaki normalleşme ile birlikte yüzlerinin güldüğünü belirten mağaza sahipleri ise, Ağustos ayında tüketicinin ilgisinin yeniden canlandığını ifade ediyor.

Zamlar kalıcı olmadı

Doların ateşinin yükseldiği Mayıs-Haziran aylarında otomotiv, beyaz eşya ve ithal ürünlere zamların yansıması sonrası, fiyat artışlarının 'kalıcı' olacağı öngörülüyordu. İthal ürünlerde satışlar bıçak gibi kesilmiş ve tüketici adeta alışverişe küsmüştü.

Beyaz eşya sektörü, zamları sınırlı tutarken, otomotiv sektörü döviz artışını kademeli olarak fiyatlarına yansıtmayı tercih etmişti. Kurun gerilemesiyle birlikte ise indirimlerin ilk aşamada otomotiv ve beyaz eşyada somut olarak görülmesi bekleniyor.

Renault-Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, sektörde herkesin kendi hesabını yapacağını belirtirken, "Piyasaya 2007 modelleri geliyor, bundan dolayı bir miktar fiyat düşüşü olacağını tahmin ediyorum. Ancak ekonomik verileri yakından izleyeceğiz. Yeni modeller ve kampanyalarla birlikte 2-3 puanlık indirim için biz de çalışıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber