Sağlıkçılar bastırınca YÖK'ten geri adım geldi

Haber Giriş : 07 Ağustos 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce laborant ve veterinerlik sağlık programlarının sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olmadığı yönünde karar veren YÖK, bu kararını 6 ay sonra değiştirdi. YÖK'ün bu yeni kararı Genel Kurul toplantısında onaylanınca uygulanacak

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) geri adım. Daha önce laborant ve veterinerlik sağlık programlarının sağlıkla ilgili bir üst öğrenim olmadığı yönünde karar veren YÖK bu kararını 6 ay sonra değiştirdi. Üniversiteler Arası Kurul'un aldığı yeni karar, YÖK Genel Kurulu'nun 18 Ağustos 2006 tarihinde yapacağı toplantıda onaylanmasının ardından uygulamaya konulacak.

FAKS YAĞMURU

Konuyla ilgili 9 Şubat 2006'de olumsuz karar veren YÖK'te, kararın duyurusunu YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme yapmıştı. Eşme, "Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nın, sağlık çalışanları için mesleki bir nitelik taşıyıp taşımadığı veya mesleki bir üst öğrenim sayılıp sayılmayacağı konusu 03.02.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında görüşülmüş ve 2547 sayılı Kanun'un 2880 sayılı Kanun'la değişik 43/b maddesi uyarınca, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'nın görüşü de dikkate alınarak, söz konusu programın sağlık çalışanları için mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağına karar verilmiştir" demişti. YÖK'ün bu kararı sonrası sağlıkçılar protestolarını YÖK'e iletirken, kurulu faks yağmuruna tuttu. YÖK'e ulaşan 5 binden fazla ebe, hemşire, sağlık memuru ve laboratuvar teknikerinin başvurusunda, söz konusu programlarda sağlıkla ilgili müfredat işlendiği, YÖK'ün bu kararının anlamsız olduğu belirtildi. Kazanılmış haklarının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini belirten çalışanlar, kararın düzeltilmesini istedi.

DANIŞTAY'DAN ÖNCE

Faksla gelen dilekçelerin Üniversiteler Arası Kurul'daki değerlendirmesi YÖK tarihinde ilk kez kararın değiştirilmesi yönünde oldu. Üniversiteler Arası Kurul'un bu kararı, YÖK Genel Kurulu'nun 18 Ağustos 2006 tarihinde yapacağı toplantıda onaylanmasının ardın uygulamaya konulacak. Böylelikle Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nı bitiren sağlık çalışanları, yüksek öğrenim düzeyinde özel hizmet tazminatı ve ek göstergeden faydalanacak. Konuyla ilgili Türk-Sağlık-Sen'in Danıştay 8. Dairesi'ne açtığı yürütmenin durdurulması istemli dava da sürüyor. Dava sonrası sendikanın bilgi talebine yanıt veren YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç ÜAK'tan cevap alındığında bilgi verileceği belirtmişti. ÜAK'ın olumlu yanıtı sonrasında YÖK böylece Danıştay'ın kararından önce tepki çeken kararını düzeltmiş olacak.

15 bin çalışan mağdur edildi

2002'den bu yana Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık Programı'nı bitiren öğrencilerin diplomaları bir üst öğrenim olarak kabul ediliyordu. YÖK'ün sözkonusu bölümü bitiren öğrencilerin diplomalarının mesleki bir üst öğrenim sayılamayacağı yönünde olumsuz kararı yaklaşık 15 bin kişiyi mağdur etti. Uygulamadan faydalanıldığı dönemlerde mezun olanların maaşlarında aylık 80 ile 100 YTL, döner sermayeden de 150 YTL gibi bir iyileştirme oluyordu. Sözkonusu değişiklik, bu hakların yeniden kazanılması anlamına geliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber