Vücudun yükü onların üstünde

Baharla birlikte, bedenin tüm ağırlığını taşıyan ve kış aylarında kalın çoraplara, sıcak tutan botlara hapsolan ayakları rahatlatmanın da zamanı geldi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 06 Nisan 2015 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vücudun yükü onların üstünde

Ayaktaki her noktanın bir organı temsil ettiği düşünülürse ayaklara iyi bakmanın, genel vücut sağlığı açısından da ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Kışın gün boyunca çorapların, botların ve çizmelerin içinde kapalı kalan ayaklara da bahar bakımı yapmak gerekiyor. Çünkü soğuk kış günleri ayakları; şişme, kuruma, nasır, tırnak batığı ve topuk çatlakları gibi risklerle karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle uzmanlar, her zaman olduğu gibi bahar aylarında da ayaklara düzenli bakım yapmanın önemli olduğunu vurguluyor.

"ZİNDE ADIMLAR" İÇİN BAKIM ŞART

Sağlıklı bakımın ilk şartı; ayakların her gün ılık ve sabunlu suyla yıkanması ve parmak araları atlanmadan iyice kurulanması. Tüm cilt açısından olduğu gibi ayak sağlığında da nem çok önemli. Bunun için sabahları evden çıkmadan krem sürmek, geceleri ise vazelin gibi yağlı bir ürünle masaj yapmak, ayaklara ihtiyacı olan nemi sağlıyor.

Ayrıca yağlı krem veya jel sürüldükten sonra pamuklu bir çorap giyip uyumak, sabah yumuşacık ve zinde ayaklarla uyanmak anlamına geliyor.

TOPUK ÇATLAKLARINI CİDDİYE ALIN

Daha çok kuru ciltlerin problemi olan çatlaklar ise genellikle topuk ve ayak tabanında görülüyor. Çatlakların önüne geçmek için her banyodan sonra ponza taşıyla ölü deriyi temizlemek, çatlak bölgelere yağlı krem uygulamak ve ayakları yeterince nemlendirmek gerekiyor.

Ölü deriyi temizlemede ve kalınlaşan topukları yumuşatmada etkili olan peeling ayaklardaki kan dolaşımını artıran etkenler arasında. Ayaklardaki çatlakların ilerlemesi ise, hem ağrı hem de çatlaklardan vücuda giren mikropların enfeksiyon yapma riski açısından tehlikeli.

TIRNAK BATMASINA KARŞI DÜZ KESİM

Sürekli kapalı kalan ayaklarda oluşan bir diğer risk de tırnak batmaları. Bundan korunmanın yolu ise tırnakların kısa kullanılmasından ve ellerin aksine yuvarlak değil, düz kesilmesinden geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber