TBMM'de eski başkanlara oda ve personel verilecek

Başkanlık Divanı'nın aldığı kararla TBMM'de eski başkanlara yeniden seçilmesine bakılmaksızın oda ve üç personel verilecek. Ayrıca parlamento muhabirlerine yönelik yasağın kapsamı genişletildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Nisan 2015 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de eski başkanlara oda ve personel verilecek

Önder Yılmaz

Kamuoyunda basına yönelik ambargo ve baskılar tartışılırken TBMM Başkanlık Divanı da son toplantısında parlamento muhabirlerine yönelik yasağın kapsamını genişleten bir karar aldı. Düzenlemeye göre; daha önce sadece, "TBMM güvenliğini ve saygınlığını zedeleyenlerin" giriş kartının iptal edileceği ve Meclis'e hiçbir şekilde alınmayacağına ilişkin hüküm, izinsiz çekim yapanlar ve uygunsuz kıyafet giyen gazetecilere de uygulanacak. Başkanlık Divanı'nda alınan bir kararla daha önce kendilerine oda tahsis edilen eski TBMM başkanlarının emrine, yeniden milletvekili olup olmadıklarına bakılmaksızın üç Meclis personeli verilecek.

TBMM Başkanlık Divanı'nın dünkü son toplantısında Meclis Başkanı Cemil çiçek başta olmak üzere üyeler veda konuşmaları yaptı. Daha sonra gündemdeki konular ele alınırken, basına yönelik yasakları genişletici hükümler tartışma konusu oldu.

CHP'li İdare Amiri Malik Ecder Özdemir, "Basının çalışmaması için her türlü gayreti gösteriyorsunuz. A fıkrasında var B'deki fıkraya da getiriyoruz gibi teknik açıklamalarla geçiştiriyorsunuz. Basına karşı ambargo ve yasakların kapsamını genişletiyorsunuz. Otoparklarını ellerinden almakla başladı bu.

Otoparklarını ellerinden aldınız, daha iyi yer vereceğiz dediniz vermediniz. TBMM özgürce hareket edilen bir yer olması gerekirken, bu yasaklamaları reddediyorum. Basının haber alma özgürlüğünü kısıtlamaya sınır koyamazsanız, yaptırımları daha da ağırlaştıramazsınız" dedi.

Muhalefetten tepki geldi

HDP'li Sırrı Süreyya Önder de basın özgürlüğüne yönelik bu tür sınırlayıcı yasak kararlarının doğru olmadığını belirtti. Bürokratlar, bu düzenlemenin teknik olduğunu, yönetmeliği bir maddesinde olan hükmün genel hüküm haline getirildiğini savundular. Ak Partili bazı üyeler ise bazı televizyonların milletvekillerinin isteği dışında izinsiz çekim yaptıklarını bunun kabul edilemeyeceğini savundular.

Yapılan değişikliğe göre, sadece, "TBMM'nin güvenliğini ve saygınlığını zedeleyenlerin" TBMM'ye giriş kartının iptal edilmesi ve Meclis'e hiçbir şekilde alınmayacaklarına ilişkin hüküm, genel bir hüküm haline getirildi.

Böylece TBMM'de izinsiz çekim yapan veya Meclis'in belirlediği kıyafetlerin dışında bir kıyafet giyen basın çalışanlarının kartı TBMM İdare Amiri'nin kararıyla doğrudan iptal edilecek. Daha önce izinsiz çekim yapanlar veya kıyafeti uygun olmayanların sadece kartı iptal ediliyor, ancak basın kartıyla TBMM yerleşkesine girerek çalışmalarını yürütebiliyordu.

Üç personel verilecek

TBMM Başkanlık Divanı'nda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın talebi üzerine, milletvekili seçilmelerine bakılmaksızın Meclis'te ofis tahsis edilen eski TBMM başkanlarına çalışmalarının daha verimli olması için odanın yanı sıra üç Meclis personeli hizmetlerine verilecek.

Böylece eski TBMM başkanları Bülent Arınç, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ve ağustosta görevi sona erecek olan TBMM Başkanı Cemil Çiçek TBMM'de ofis açarak üç personelle çalışmalarını sürdürebilecek. Tatile giren TBMM'de personelin çalışma saatleri ise 09.00 ila 18.00 olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber