THY'de 'hamile kalamazsın' krizi

Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

THY'nin 800 kabin memuruna imzalattığı sözleşmedeki 3 yıl hamile kalmama şartı, Hava-İş'i harekete geçirdi.

THY'nin artan uçak sayısına paralel olarak alımını yaptığı ve part-time göreve başlattığı 800 kişilik kabin memuruna imzalattığı sözleşmedeki "Üç yıl hamile kalamaz" maddesi tartışmalara neden oldu. Yeni göreve başlayan kadın kabin memurlarının tepkisine neden olan sözleşmedeki madde Hava-İş'i (Türkiye Sivil Havacılık Sendikası) harekete geçirdi. Sendika ile THY arasında 2 Ağustos 2006 tarihinde "Uçuş işletme işyeri sorunları" ile ilgili yapılan toplantıda bu konunun gündeme geldiği, ancak anlaşma sağlanamadığı belirtildi.

'SÖZLÜ UYARI DA YAPILMIŞTI'

Hava-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, THY'nin daha önce yaptığı kabin memuru alımlarında iş verenin mağdur edilmemesi için göreve başlayan kadın kabin memurlarına belli bir süre hamile kalmamaları yönünde sözlü olarak uyarı yapıldığını söyledi. THY'nin eski Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı zamanında ilk kez part-time kabin memuru alımına gidildiğini belirten Yağcı, daha önce hamilelik konusunda sözlü olarak uyarılar yapıldığını ancak yazılı sözleşmelere yansıtılmadığını belirtti.
Yağcı, "O zaman yaptığımız bu görüşmelerde bu uygulamayla karşı çıkmış ve bunu engellemiştik. Ancak son yapılan 800 hostes alımında bu madde sözleşmelere konulmuş. Gelen şikayetler üzerine THY'den bir görüşme talep ettik. Ama herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Böyle bir madde kabul edilemez" diye konuştu.

'BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM'

TASSA (Türkiye Hava Yolları Kabin Memurları Derneği) Başkanı Berna Tanyolaç, 14 yıldır uçucu hostes olarak görev yaptığını ancak böyle bir uygulamayla ilk kez karşılaştığını söyledi. Tanyolaç, "Söz konusu maddeyi bazı hostesler arkadaşlar bana da söyledi. Ben 14 yıldır uçuyorum böyle bir şey görmedim" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber