Terfi dönemi yaklaşırken, emniyet teşkilatının en üst rütbelerinden ikinci sınıf emniyet müdürleri, yasa mağduru oldu.

Haber Giriş : 23 Şubat 2004 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terfi dönemi yaklaşırken, emniyet teşkilatının en üst rütbelerinden ikinci sınıf emniyet müdürleri, yasa mağduru oldu.

Emniyet'in terfi sistemini değiştiren yasanın yalnızca bir maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilince, 230 ikinci sınıf emniyet müdürü zorunlu emeklilikle karşı karşıya kaldı. İkinci sınıf polis şefleri bu yıl bir üst rütbeye de terfi edemeyecek. Mağduriyet emniyette sessiz bir isyanın başlamasına sebep oldu. Polis müdürleri seslerini duyurabilmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM'yi dilekçe yağmuruna tutmaya hazırlanıyor.

İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan döneminde polis teşkilatının üst düzeyindeki yığılmalara çözüm getirmesi amacıyla hazırlanan Emniyet Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun'un bir maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilince polis terfi sistemi içinden çıkılmaz bir duruma geldi. Yasa birinci sınıf emniyet müdürlüğü kadrosundaki yığılmaların önüne geçilmesi için bu kadroyu 500 ile sınırlandırıyor, meslek derecesinde fiilen beş yılını dolduran birinci sınıf emniyet müdürlerinin yaş şartı aranmaksızın emekli edilebileceğini öngörüyordu.

 İkinci sınıf emniyet müdürlüğü kadrosunu da 800 ile sınırlandıran yasa, üç yıllık zorunlu bekleme süresini tamamlayıp terfi durumu üç kez görüşülmesine rağmen üst rütbeye atanamayan ikinci sınıf emniyet müdürlerinin yaş şartı aranmaksızın zorunlu emekliye sevk edileceğine işaret ediyordu. Kapatılan Fazilet Partisi yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açmıştı. Mahkeme de, yasanın birinci sınıf emniyet müdürlerinin zorunlu emekliye sevk edilmesini düzenleyen maddesine itirazı haklı bularak bu maddeyi iptal etmişti. Mahkeme buna karşı ikinci sınıf emniyet müdürlerinin zorunlu emekliye sevkini düzenleyen maddeye ise dokunmadı. Bu durum ise 230 ikinci sınıf emniyet müdürünün bu yıl zorunlu emeklilikle karşı karşıya kalmasına sebep oldu.

İkinci sınıflar terfi edemeyecek
Yürürlükte olan yasaya göre Emniyet Genel Müdürlüğü'nün birinci sınıf kadrosu 500, ikinci sınıf emniyet müdürü kadrosu ise 800 ile sınırlandırılıyor. Emniyet bünyesinde halen birinci sınıf emniyet müdürlüğü rütbesinde 794 kişi bulunuyor. Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre zorunlu emekliliğe sevk edilemeyen birinci sınıf emniyet müdürlerinin sayısı yasada belirtilen sınırın altına inmemesi nedeniyle, bu yıl ikinci sınıf emniyet müdürlerinden hiçbiri bir üst rütbeye terfi edemeyecek.

İkinci sınıf emniyet müdürlerinin sayısı ise halen 661. Bunlardan 370'i ise terfi sırası bekliyor. Terfi bekleyenlerden 178'inin durumu bugüne kadar üç kez Polis Şûrası olarak adlandırılan Yüksek Değerlendirme Kurulu'nda (YDK) ele alındı. 50 polis müdürünün durumu da bu yıl üçüncü kez YDK'da görüşülecek. Polis Şûrası her yıl mayıs ayında toplanıyor. Şûra, bu yıl üç kez durumu görüşülen ve terfi edemeyen yaklaşık 230 ikinci sınıf polis müdürünü zorunlu emekliye sevk etmek zorunda kalacak.

Emniyet, zorunlu emekliye sevk edilecek ikinci sınıf emniyet müdürlerinin durumlarını belirlemek amacıyla Danıştay'dan da görüş aldı. Danıştay yasa gereği söz konusu polis müdürlerinin emekliye sevk edilmesi yönünde karar bildirdi. Danıştay'ın olumsuz cevabının ardından emekli olacak polis şefleri Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Başbakanlık'ı imzasız dilekçe yağmuruna tutarak seslerini duyurmaya çalışıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber