BOTAŞ: EGO vatandaş lehine indirim yapmadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ Genel Müdürlüğü, "EGO'nun vatandaşa kendi kararı ile fiyat avantajı sağladığı" yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, EGO'nun, ne Ağustosta ne de daha önceki dönemlerde vatandaş lehine bir indirim uygulamasına rastlanmadığını bildirdi.

BOTAŞ'tan, EGO'nun doğal gaz satış fiyatları ile ilgili yapılan açıklamada, EGO'nun Ağustosta yaptığı yüzde 6,81 düzeyindeki zammın, sadece EGO'nun uygulayabileceği azami satış fiyatının bir önceki aya göre değişimini yansıtan azami zam olduğu, bu oranın üzerinde bir artış uygulayabilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada, "EGO da hiç bir fedakarlık yapmadan aynen bu oranda zam yapmıştır" denildi.

Açıklamada, "bir dağıtım şirketi, kendi abonesine uygulayacağı bir metreküp doğal gaz fiyatını, BOTAŞ'ın dağıtım şirketine uyguladığı birim fiyatın üzerine kendi amortisman ve işletme gideri ile kar marjından oluşan "birim hizmet ve amortisman bedeli"ni (BHAB) ilave ederek belirliyor. Ankara'da, EGO'nun perakende satışta uygulayacağı BHAB'nin üst sınırı, 1 Ocaktan geçerli olmak üzere belirleniyor ve bu bedelin üst sınırı, her ay Üretici Fiyatları Endeksi'ndeki (ÜFE) değişim oranı kadar değişiyor" denildi.

EGO'nun, tüketiciye uyguladığı perakende satış fiyatını belirlerken, BHAB'nin kendisine uygulama hakkı tanınan üst sınırını aşmamak kaydıyla belirleyeceği bir bedeli kullanabileceği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Dolayısıyla EGO'nun kendi tüketicisine doğal gaz satış fiyatı uygulamada kendisine tanınan BHAB üst sınırını değil de bu sınırın altında bir bedel uygulaması halinde vatandaşa bir fedakarlık yaptığından söz edilebilir. Oysa EGO'nun, kendisine tanınan kar marjının en üst seviyesini kullandığı ve herhangi bir şekilde indirim yapmadığı açıkça görülecektir. Hatta Botaş'ın EGO'ya doğal gaz satış fiyatında bir değişiklik olmadığı aylarda bile TÜFE'deki değişimden dolayı artan BHAB'yi aynen uygulamak suretiyle tüketiciye perakende satış fiyatını artırmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber