Kentsel dönüşümde kiracı ev sahibi bilmecesi çözüldü
"Kiracıya yardım yapılırsa biz ne yapacağız?" diyerek kentsel dönüşüm konusunda yanlış bilgiye kapılan ve üzülen bayan okuyucumuzun derdini "Kentsel dönüşümde "kiracı- ev sahibi" bilmecesi" başlığıyla yayınlamıştık.
Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mühendislerinden İnşaat Mühendisi Ufuk Karaoğlu'nun konuyla ilgili açıklaması geldi. Kendisine teşekkür ederek sizlerle paylaşıyoruz:
"Kentsel Dönüşümde Kiracı ev sahibi bilmecesi " başlıklı yazınızdan anladığım kadarıyla vatandaşımız konuyu yanlış öğrenmiş sizi de yanlış bilgilendirmiş.
Kiracılara kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı ödemesi yapılmamaktadır. Sadece iki aylık kira bedeli kadar bir taşınma masrafı ödenmektedir. Yani kiracıların yıkılan binadan çıkıp yeni oturacakları binaya taşınırken yapacakları masraf dikkate alınarak, kendilerine ödeme yapılmaktadır. Bu benim çalıştığım Sinop ili için 455x2= 910 TL'dir ve ilden ile değişiklik göstermektedir.
Konut ve işyeri sahiplerine ise oturdukları binanın yıkılması halinde (riskli binalarda 18 ay, riskli alanlarda 24 ay) Kira yardımı ödemesi yapılmaktadır. Kira yardımının amacı; vatandaşlarımız oturdukları bina yıkıldığında yeni taşınacakları yerde kira ödemelerinde sıkıntı yaşamamalarıdır. Kira yardımı ödemesi alınmaması halinde hak sahibi vatandaşlarımız, kredi faiz desteğinden faydalanabilmektedir.
Yıkılan riskli binadaki hak sahipleri ayrıca; 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği Madde 16' da yer alan birçok muafiyetten faydalanabilmektedirler.
Burada oldukça özet olarak anlatmaya çalıştım. Oysa ilgilenenler için teferruatı oldukça fazla olan bir konu. 6306 Sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğinde konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Anlaşılmayan bir yer olursa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Hayırlı günler dilerim