Rüşvet devlet eliyle dağıtılacak

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Gümrük Müsteşarı Mehmet Şahin, teşkilatın adına "manifesto" dediği rüşvet sistemine karşı önlem paketini anlattı

Gümrük teşkilatının yeni Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, sınır teşkilatında yapılan operasyonlarla gündemden düşmeyen Gümrük teşkilatının, adına "manifesto" dediği rüşvet sistemine karşı önlem paketini anlattı. Teşkilatta sistemleşmiş rüşvet -manifesto ilişkisine "yok" demenin bir işe yaramayacağını söyleyen Şahin'in formülü, memur yerine müsteşarlığa para verilmesini öngörüyor. Formüle göre, merkezde toplanacak bu paranın yarısı "fazla mesai ücreti" adı altında memura dağıtılacak, yarısı da Maliye'ye irad kaydedilecek.

Geç gelen, mesai öder
Müsteşar Şahin, işlerlik kazandırılacak yeni sistemi şöyle anlattı:

"Diyelim sizin bir TIR'ınız var. Gece saat 3'te geçecek. Bunu gündüz yazılı olarak bildireceksiniz. Fazla mesai yapacak olan personelin bu mesai ücretini gidip muhasebeye yatıracaksınız. Bu paralar toplanacak ve ertesi ayın başında personele ödenecek. Bu sistem zaten bizim yasamızda var. Şimdi bunu merkezileştiriyoruz. Yani tüm Türkiye çapında toplanacak fazla mesai ücreti, yine herkese Antalya'dakine de Habur'dakine de merkezden dağıtılacak."

Bitmez, asgariye iner
Geçtiğimiz günlerde İzmitte ithalat ve ihracatçıları topladığını anlatan Şahin, "Tekstilciyi, demirciyi hepsini topladım. Kameraların önünde. Herşey kayıtlı. Dedim ki, siz manifesto vermiyor musunuz? Veriyorsunuz. Bunu vermeyin. Personele fazla mesai yatırın. Bunu toplayacağız, dedim" diye konuştu.

Şahin, bu önlemin "Manifesto sistemini bitireceğine inanıyor musunuz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Hiçbir yerde rüşvetin tamamı bitmiş değildir ki. Keşke bitecek diyebilsem. Buna ben de inanmam. Ama en asgariye inecek."

Fazla mesai sağlanır
Sistemin "gayriresmi rüşvetin, resmi ödeme haline getirilmesi" anlamına gelip gelmediği
sorusuna ise Şahin şöyle yanıt verdi: "Hayır bu öyle bir şey değil. Zaten bizim yasamız, mesai saatleri dışında gümrüğü kullananların, o gümrükteki personelin fazla mesai ve yolluklarını ödemesini düzenler. Gümrük Kanunu 220 ve 221. maddeleri. Biz buna işlerlik kazandırıyoruz, öte yandan bir yasal değişiklikle bu ödemeleri merkezileştiriyoruz. Yani Habur'da, Antalya'da ya da başka yerde yatırılan fazla mesai sadece oralara değil, tüm personele dağıtılacak şekilde yapacağız." Müsteşar Şahin, bu yolla 700 milyon lira olan ve çok zor koşullarda çalışan personelin, 1 milyar liraya yakın fazla mesai alabileceğini söyledi.

Ankesörlü telefondan gelen küfür
Göreve geldiği günden bu yana teşkilatın her düzeydeki personeline cep telefonu numarasını verdiğini söyleyen Şahin, şöyle konuştu: "Benim
herkeste neredeyse tüm teşkilatta cep numaram var. istediğiniz anda bana ulaşın diyorum. Ama arada tehdit telefonları da alıyorum. Geçen gece 3'te arayıp küfrediyor biri. Ben diyorum ki sabah arayıp küfret şimdi uyuyorum." Sohbetin bu noktasında tuhaf bir tesadüf eseri Şahin'in cep telefonu çaldı. Telefonu açan Şahin'e, karşı taraftan küfür edildiği anlaşılınca kısa bir şaşkınlık yaşandı. Şahin, "Ne diyorsun kardeşim. Neyse derdin anlat, küfretme" dedi. Bunun üzerine telefon kapandı. Ekranda görünen numara geri arandı ancak çıkan bir ankesörlü telefon oldu.

Anayasa ne diyor?
Anayasa'nın 18. maddesine atıfla düzenlenen 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 220 ve 220. maddeleri şöyle:

220. madde: Gümrük idarelerinde normal çalışma saatleri iklim, mevsim ve bölgenin ekonomik durumu ve ihtiyaçları gözönünde bulundurularak Müsteşarlıkça belirlenir.

221. madde: Yolcuların ve taşıt araçlarının giriş ve çıkışlarına ait işlem dışında yükleme ve boşaltma ve her türlü gümrük işlemlerinin çalışma saatleri içinde yapılması gerekir. Ancak bu saatler dışında veya tatil zamanlarında hizmet talebinde bulunulduğunda yazılı olarak yapılacak bu talep işin yapılacağı gümrük idare amirince yerinde görülürse gerekli önlemler alınmak ve çalışacak personelin fazla çalışma ücretleri ve varsa kanuni yollukları talep sahipleri tarafından ödenmek koşuluyla kabul edilir. Memurlar (gümrüklerdeki sorumlu saymanlık ve TASİŞ personeli dahil) bu siretle kendilerine verilecek işleri yapmakla görevlidirler. Başmüdür, müdür veya vekilleri normal çalışma saatleri dışında verilecek hizmetleri düzenler ve kontrol ederler...

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber