TÜBİTAK'ta 145 kişi usulsüz işe alındı

TÜBİTAK'ta çalışan tüm personel bilgilerinin yer aldığı İnsan Kaynakları birimindeki sistemin devre dışı bırakılarak, 145 kişinin usulsüz işe alındığı belirtildi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Nisan 2015 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜBİTAK'ta 145 kişi usulsüz işe alındı

YÜKSEL TEMEL

TÜBİTAK operasyonunun perde arkasında yeni ayrıntılara ulaşıldı. Emniyet'teki 13 kişinin sorgusu devam ederken, tutuklu bulunan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan P. ve firari konumdaki eski MAM Başkanı Murat A. ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hazırladığı rapordaki suçlamalar dikkat çekti. Raporda TÜBİTAK'ta çalışan tüm personel bilgilerinin yer aldığı İnsan Kaynakları birimindeki sistemin devre dışı bırakılarak, 145 kişinin usulsüz işe alındığı belirtildi. Bakanlığın izinsiz işe alımları yasakladığı 31 Aralık 2013'teki genelgesinin bu yöntemle aşıldığı belirlenen usulsüzlükle ilgili P. ve A.'nın bakanlık tarafından disiplin işleminden geçirildikleri belirtildi. Şüphelilerin, sistemdeki tüm bilgileri sildirmeye çalıştıkları da öne sürüldü.


MAM içindeki paralel personellerin, gemideki imkanlarla casusluk faaliyeti yürüttüğü, gizlilik dereceli projeleri kopyaladığı iddiaları üzerine Ankara Başsavcılığı 28 eski TÜBİTAK çalışanı hakkında gözaltı kararı çıkarttı.

Tuğba Ceyhan/star

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında Marmara Araştırma Merkezi (MAM) eski Başkanı Murat Aydın, eski Başuzman Kadir Bülbül ve Vedat Küçük gibi isimlerin bulunduğu 28 eski TÜBİTAK çalışanına gözaltı kararı çıkardı. 16 kişi gözaltına alınırken Kanada'nın Oshawa kentinde olan Murat Aydın ile birlikte 11 kişinin yurt dışında olduğu öğrenildi. Gözaltı kararı verilen şüpheliler "Görevi kötüye kullanmak, örgüt kurmak ve üye olmak, devleti zarara uğratmak ve hükümeti yıkmaya çalışmak" ile suçlandı. Yapının 2012-2013 yıllarındaki işe alımlarda resmi mülakatın yanında adaylara TÜBİTAK imamları tarafından 'paralel mülakat' yaptıkları belirlendi. Bu kapsamda iş müracaatında bulunan birçok araştırmacı ve mühendis resmi mülakattan geçtikleri halde paralel yapıya mensup olmadıkları için 'paralel mülakattan' elendikleri yönünde şikayette bulundu. Şüphelilerin usulsüz olarak işe aldıkları kişilerden ömür boyu maaşlarının yüzde 10-15'i kadar himmet adı altında usulsüz olarak para topladıkları, paralel yapıya bağlı dergi ve gazetelere zorla abone yaptıkları iddia edildi.

Araştırma gemisinde tahribat

Diğer suç ise ilk milli araştırma gemisi olan Marmara Araştırma Gemisi'nin bilimsel faaliyetleri engellemek için yürütülen faaliyetler. Deprem, Tsunami, Heyelan, Volkan ve Jeotermal olayların izlenmesi, sismik çalışmalar yapılması, boru hatlarının gözlenmesi, denizlerdeki enerji kaynaklarının araştırılması, gibi birçok konuda çalışma yapan geminin faaliyetlerinin engellenmesi için, paralel kişiler Tuzla'da 2 kere tahribata uğratıldığı iddia edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber