Kadınlar için hizmet veren Alo 183'e 12 bini aşkın çağrı geldi

Bakan İslam, Sakarya'da şiddet mağduru kadınlar için hizmet veren "Alo 183" hattının açılışını yaptı. İslam, hattın yakında yurtdışındaki Türklere de hizmet vereceğini müjdeledi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Mayıs 2015 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadınlar için hizmet veren Alo 183'e 12 bini aşkın çağrı geldi

Ayşegül Kahvecioğlu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından, yurtdışında yaşayan yaklaşık 5 milyon Türk vatandaşının ihmal, istismar ve yardım taleplerine anında yanıt verecek, "çağrı merkezinin" hayata geçirilmesi kararı alındı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, şiddet mağduru kadın, çocuk ve engelliler için Gaziantep'in ardından Sakarya'da da hizmet vermeye başlayan, "Alo 183" hattının açılışını gerçekleştirdi. Hattın, yoğun talep nedeniyle Sakarya'da da açıldığını ifade eden İslam, bu çağrı merkezinin Türkiye'de işaret dili, Arapça, Kürtçe ve SMS'le hizmet veren tek çağrı merkezi olduğuna dikkati çekti

'İhtiyaç kalmasın'

Aile Bakanlığı'nın verilerine göre, 2014'te 100 binin üzerinde çağrı alan Alo 183 Hattı'na 26 bin 709 Kürtçe çağrı da geldi. Ağırlıklı olarak Suriyelilerin içinde bulunduğu Arapça çağrıların oranı ise 2 bin 44 oldu. 2014'te Alo 183 hattına 101 bin 462 çağrı geldi. 2013'te 10 bin 286 şiddet, ihmal ve istismar vakası geldi. 2014'te ise bu sayı 12 bin 554 oldu. Çağrı merkezine 293 çağrı da işaret dili ile geldi.

İslam, "Bu tür merkezlere hiç ihtiyacımız olmayacağı günleri özleyerek çalışıyoruz. Biz bu merkezleri kuralım, bu teşkilatlanmaları yapalım, bu hizmetleri aktive ederek halkımıza her an sunabilecek konumda olalım ama insanımızın bu hizmetlere hiç ihtiyacı kalmasın. Ülkemiz huzur ve barış içinde insan haklarının en yüksek noktada uygulandığı bir sosyal hayatla yaşasın arzu ediyoruz. O gün gelene kadar en üst düzeyde yardım ve destek hizmetlerini sürdüreceğiz" diye konuştu.

Hat gurbetçiye açılıyor

Türkiye genelinde hizmet veren Alo 183 hattının yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da açılacağını açıklayan İslam, yeni uygulama hakkında şunları kaydetti:

"Dışişleri Bakanlığımız yurtdışındaki Türk vatandaşları için Alo 183'e benzer bir çağrı merkezi kurulması hazırlığı içerisinde. İşbirliği içerisinde çalışıyoruz. Onlar yurtdışı yasal mevzuat ayağını tamamladıklarında hizmeti biz vermeyi teklif ettik. Kurulacak sistemle, şiddet, istismar mağduru vatandaşlarımız, çağrı merkezine başvurduklarında onlara gerekli yönlendirmeler ve işlemlerin yapılmasını sağlayacağız. Vatandaşlara yurt dışından değil Türkiye'den cevap verilecek."

Mağdur kadını dinledi

İslam, Alo 183 Hattı'nın Sakarya'daki açılışında şiddet mağduru bir kadından gelen yardım çağrısını da yanıtladı. İstanbul'dan arayan kadın, 5 yıldır eşinden şiddet gördüğünü belirterek Bakan İslam'dan yardım istedi. Şiddet mağduru kadına gereken tüm desteğin sağlanması için talimat veren İslam, "Devlet olarak hiçbir vatandaşın şiddet görmesine izin vermeyiz. Devlet yanınızda sakın merak etmeyin" diyerek mağdur kadını alabileceği hizmetler konusunda bilgilendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber