164 bin geçici işçiye kadro yolu açılıyor

Haber Giriş : 13 Ağustos 2006 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kuruluşlarıyla belediyelerde aslında aralıksız çalışan toplam 163 bin 867 geçici işçiye sürekli kadrolu olma yolu açılıyor. Türk-İş Yönetimi ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmalarda son noktaya gelindi

Ayalan, ?Hiçbir işçi işten çıkarılmayacak. Mevcut imkanlar dahilinde bütün işçilerimizin kadrolu olması için Sayın Başbakanımızın talimatı var? dedi.

Türk-İş Yönetim Kurulu, 8 Şubatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek kamu kuruluşları ve belediyelerde çalışan geçici işçiler sorununu gündeme getirmişti. Türk-İş Yönetiminin Erdoğan'la 16 Haziran'daki yaptığı ikinci görüşmede de konunun yeniden gündeme getirilmesi üzerine Erdoğan, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve Devlet Bakanı Ali Babacan'a geçici işçi sorunun çözülmesi için talimat vermişti.

?GÖRÜŞMELERİ AKP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AYALAN YÜRÜTÜYOR?

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, kamu kuruluşlarındaki 23 bin 867, belediyelerde de 140 bin olmak üzere toplam 163 bin 867 kişiyi ilgilendiren geçici işçi sorununa çözüm bulmak amacıyla Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen AKP Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, Türk-İş Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Genel Mali Sekreter ve Demir-Yol İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay ile Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul'la görüştü.

?GEÇİCİ İŞÇİ SORUNUN ÇÖZÜLMESİNİN YÜKÜ YOK?

Ergün Atalay, belediyelerde 15-20 yıl süreyle yılda 11-12 ay çalışan toplam 140 bin ?sürekli geçici işçi? bulunduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan'ın da ?Ben kamuda geçici işçi istemiyorum? yönünde açıklaması üzerine başlayan çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Atalay, 20 yıldır çözümlemeyen, ?kangren? olan geçici işçi sorununun çözülmesinin Hükümete ve Hazine'ye herhangi bir yükü olmayacağını da söyledi.

?BİR SORUN GÖRMÜYORUZ, EN KISA ZAMANDA ÇÖZÜLÜR?

Şükrü Ayalan ise Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminden bu yana geçici işçi sorununu yakından izlediğini belirterek, Çalışma Bakanı'yla yapılan görüşmelerin de ardından bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğini kaydetti. Ayalan, yılda 12 ay çalışan geçici işçilerin Hazineye herhangi bir ek yük getirmediğine işaret ederek, ?Önümüzdeki günlerde Çalışma Bakanıyla tekrar görüşeceğiz. Başbakanımızın direktifiyle bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Burada biz bir sorun görmüyoruz? dedi.

?GEÇİCİ İŞÇİ KALMAYACAK?

Ayalan, norm kadroyla 100 binden fazla çalışanın iş akdinin feshedileceği yönünde bir yanlış anlaşılma bulunduğuna işaret ederek, ?Hiçbir işçi işten çıkarılmayacak. Mevcut imkanlar dahilinde bütün işçilerimizin kadrolu olması için Sayın Başbakanımızın talimatı var? dedi. Bu konuya ilişkin olarak Çalışma, Maliye ve İçişleri Bakanlarından oluşturulan bir kurulun çalışmalarına devam ettiğini belirterek, ?Ama hiçbir işçinin işten çıkarılamayacağı özellikle vurgulanmalı. İşçilerimiz için herhangi bir tehlike yok. Geçici işçi kalmayacak. Hepsi daimi işçi statüsüne hak kazanacak? dedi.

?BİR GRAM YÜK VARSA 1.5 GRAM ÖDERİM?

Belediye-İş Başkanı Nihat Yurdakul ise geçici işçilerin kanunsuz ve Anayasaya aykırı olarak yılda 12 ay geçici işçi atı altında çalıştırıldığını ve suç işlendiğini savunarak, yapılacak yeni düzenlemeyle hukuksuzluğun ortadan kaldırılacağını kaydetti. Yurdakul, 15-20 yıl çalışıp geçici işçi olarak emekli olan işçiler bulunduğuna işaret etti. Geçici işçi vizelerinin her yıl onaylanmasının siyasi amaçlarla kullanıldığını ve işçilerin bu nedenle sıkıntı çektiğini kaydeden Yurdakul, ?Bu nedenle işçilerin verimi de düşüyor. ?Beni ne zaman dışarı çıkaracaklar' diye kendini tam işine veremiyor. Bu uygulamayla bunların tümü ortadan kalkacak? diye konuştu.

"Geçici işçi adıyla" sürekli çalıştırılan işçilerin daimi işçi statüsüne kavuşturulması gerektiğine işaret eden Yurdakul, ?Önce üretim, önce hizmet oradan elde edilecekleri de adaletli bir şekilde paylaşalım. Bu işin bir gram yükü varsa bunu 1.5 gram olarak geri vermeye hazırım? dedi.

GEÇİCİ İŞÇİLER NEREDE ÇALIŞIYOR?

Yılda aralıksız 11-12 ay çalışan ?geçici işçilerin? 23 bin 867'si aralarında TİGEM, MTA, BOTAŞ, PETKİM, TEDAŞ, İller Bankası, Çay-Kur, Tekel, il özel idareleri, Devlet Meteoroloji ve TCDD'nin de bulunduğu kamu kurumlarında çalışıyor. Belediyelerdeki 140 bin kişiyle birlikte toplam geçici işçi sayısı 163 bin 867 olarak belirlendi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber