'Süper başkan' projesi... Şener- Babacan krizi kapıda

Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası başta olmak üzere, BDDK, SPK, Ziraat ve Halk Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına ilişkin tartışmalar sürerken, Devlet Bakanı Ali Babacan bu kez de, finans sektörünü yakından ilgilendiren önemli bir proje için düğmeye bastı. Kendisine bağlı Hazine Müsteşarlığı'na talimat veren Bakan Babacan, BDDK, TMSF, SPK ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün tek çatı altında toplanmasını sağlayacak proje için komisyon oluşturdu. Başbakan Erdoğan'ın bilgisi dahilinde yürütülen çalışma, yaklaşık 600 milyar dolarlık portföye sahip dört finans kurumunun, süper yetkilerle donatılmış bir başkana bağlanmasını öngörüyor.

BDDK, TMSF, SPK ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nü yönetecek süper başkanlık için TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Uludağ ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın isimleri geçiyor.

KOMİSYON OLUŞTU

Yeni bir tartışma başlatacak olan dev proje için, Hazine Müsteşarlığı bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Komisyonun yaptığı ön çalışmaya göre, BDDK, TMSF, SPK ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü tek bir çatı altında toplanacak. Söz konusu dört kurumun başına bir geniş yetkilerle donatılmış bir süper başkan atanacak. BDDK, TMSF, SPK ve Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün başkanları da oluşturulacak süper başkana bağlı olarak görev yapacaklar.

BAŞKANLIĞA KİM GELECEK?

Hazİne Müsteşarlığı koordinatörlüğünde yürütülen, yeni süper üst kurul ile ilgili çalışmalar henüz sonuçlandırılmadan, yeni başkanın kim olacağı konusunda Ankara kulislerinde isimler dolaşmaya başladı. Süper üst kurula atanacak olan süper başkan için şu anda, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Uludağ ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın isimleri geçiyor. Ancak, yeni üst kurulun başına, dışarıdan bir ismin atanabileceği de belirtiliyor.

565 milyar doları yönetecek

Henüz taslak aşamasında olan projeye göre, yeni süper üst kurulun merkezi İstanbul olacak. Ancak, aynı çatı altında toplanan üst kurulların Ankara'da da birer birimleri bulunacak. Yani, üst kurullar tamamen İstanbul'a taşınmayacak. Bu arada yeni üst kurul, 2005 yılı rakamları ile, 300 milyar dolarlık bankacılık sektörünü, 200 milyar dolarlık işlem hacmi olan sermaye piyasalarını, 55 milyar dolar maliyeti olduğu tahmin edilen el konulan bankaları ve 10 milyar dolarlık sigortacılık sektörünü yani toplamda 565 milyar doları yönetecek.

Şener- Babacan krizi kapıda

ÖTE yandan, Hazine Müsteşarlığı koordinatörlüğünde yürütülen, finans üst kurullarının aynı çatı altında toplanmasına ilişkin proje, hem hükümet içinde hem de üst kurullarda rahatsızlığa neden oldu. Tek bir çatı altında toplanması planlanan, BDDK, TMSF ve SPK halen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e bağlı bulunuyor. Kulislerde, Şener'in yeni üst kurulla ilgili çalışmalardan rahatsız olduğu konuşuluyor. Ayrıca yeni üst kurul çalışmaları, BDDK ve SPK'da da rahatsızlığa neden oldu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber