Tembel öğrencilerin tembelliğinden para kazananlar...

Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenciler için hazır ödev ve sınav kopyaları sunan Türkçe siteler artışta. Kimi ülkelerin tembelleriyse bu tür sitelerin sahiplerine hayallerdeki hayatı yaşatıyor.

Önce üniversite tezlerini bilgisayarda yazanlar ortaya çıktı, ardından hazır tezleri pazarlayanlar. Hemen ardından da sipariş üstüne tez yazanlar belirdi. Zamanla daha alt sınıflardaki öğrencilerin de bu 'nimetten' faydalanma arzusu keşfedildi. Üstelik bu 'pazarda' müşteri daha çok, sürüm de daha fazlaydı. Yapılan araştırmalara göre internet üstünden ödev hazırlayan, satan ve paylaşan sitelerin yıllık cirosu 2 milyar YTL'ye yaklaşıyor. Öğrencilerin kopya ödevler için en çok tarih ve edebiyat derslerini seçtiği ortaya çıkmış.

Ayda 1 milyon YTL

Bu konudaki en profesyonel site, 2003 yılından bu yana hizmet veren Britanya kökenli ukessays.com. 3 bin 500'den fazla uzmanın çalıştığı sitede 15 bini aşkın tez ve ödevlerde kullanılacak makale yer alıyor. Bunları kullanmak isteyen öğrenciler siteye her ay 1 milyon YTL'yi aşkın para bırakıyor. Garajında bir Ferrari bir de Lamborghini bulunan site sahibi Barclay Littlewood sattığının kopya değil kaynak olduğunu savunuyor. Ukessays.com 2005 yılında 4.5 milyon paunda yakın ciro yapmış ve kazanılan paranın üçte ikisi ödevleri hazırlayan uzmanlara aktarılmış. Şu ana kadar 15 bin öğrenciye ödev satan siteye 47 bin YTL lira ödeyen bir öğrenci bile bulunuyor. Ödevleri hazırlayanların aylık geliri ödevlerin yoğun dönemlerinde 3 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor. Hazırlanan ödevlerin her sayfası yaklaşık 800 YTL'ye satılıyor.

Okullar önlem arıyor

Gelişmiş ülkelerdeki eğitim sistemini kökünden etkileyen bu açık için okullar da önlem almaya çalışıyor. Birçok öğretmen bu tür sitelere üye olarak satılan ödevlere bakıyor ve öğrencilerden gelenlerle karşılaştırıyor. Britanya'da bu takibi yapmak için özel bir teşkilat bile bulunuyor. Ancak bu kadar geniş bir alanda kopyacı peşinde koşmanın samanlıkta iğne aramaktan farkı olmadığı da ortada.

Bu siteleri kullanan öğrencileri tespit etmek için çalışanlar ödevin içeriğini ödev sitelerindeki örneklerle karşılaştıran özel yazılımlar kullanıyor. Öğretmenlerse öğrencileri hem özgün şeyler yaratmaya yönlendiriyor hem de sözlü değerlendirmelere yönelerek bu tip sıkıntıları aşmaya gayret ediyor. Türkiye'de bu tip hizmet veren 10'a yakın site bulunuyor.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber