Memur - Sen kapıyı 1475 YTL'den açıyor

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen, bugün oturacağı toplu görüşme masasında, hükümetten en düşük memur maaşının 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olan 1475 YTL olmasını isteyecek

Memur sendikaları, 1.5 milyonu aşkın memurun merakla beklediği toplu görüşmeler için bugün hükümetle masaya oturacak. Memur-Sen, görüşmelerde en düşük memur maaşının 1475 YTL olmasını talep edecek. Şu anda en düşük memur maaşı 665 YTL seviyesinde bulunuyor.

Kamu Çalışanları Sendikaları Yasası uyarınca, 11 hizmet kolunda yetkili memur sendikası ile yetkili konfederasyon, bugün hükümetle toplu görüşmeleri gerçekleştirecek. Görüşmelere kamu çalışanları adına Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen, Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen ve Bem-Bir-Sen ile KESK'e bağlı Kültür Sanat-Sen katılacak.
Türkiye Kamu-Sen başkanlığında görüşmeleri hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek.

2006 alacakları istenecek

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşme masasına öncelikli olarak 'grevli toplu sözleşme hakkının verilmesi' talebiyle oturacaklarını belirtti. Aksu, "Hesaplamalarımıza göre 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı bin 475 YTL'dir. En az kademeden maaş alan memurların bu miktardan başlatılmasını talep edeceğiz" diye konuştu. Aksu ayrıca, "Enflasyon rakamı hesaplanarak yüzde 10 fark ödenmeli" dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, görüşme masasına 2006 alacakları ile gideceklerini ve en düşük memur maaşının yaklaşık bin 50 YTL olması gerektiğini kaydetti.

15 gün içinde sonuçlanacak

Toplu görüşmeler; kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak. Yasaya göre, görüşmeler 15 gün içinde sonuçlanacak.

Anlaşmazlık durumunda Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Taraflar kurulun kararına katılmazsa anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.

Görüşme öncesi enflasyon farkını ödeme kararı

Memur sendikalarıyla masaya oturmaya hazırlanan hükümet, geçtiğimiz cuma günü 2006 yılının ilk yarısında oluşan yüzde 2.38'lik enflasyon farkını ödeme kararı almıştı. Böylece hükümet, 2006 yılının ilk altı ayı için memura 4.88 zam vermiş olacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin Milliyet'e yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
"İlk altı ay enflasyon farkını ödeme kararı aldık. İkinci altı ay enflasyonunda da fark oluşursa onu da ödeyeceğiz. Böylelikle 2006 yılı için enflasyon üzerinde artış sağlayacağız. Bunun bütçeye ne kadar yük getireceği ve hangi kaynaklardan karşılanacağı konusunda çalışmalar yapıyoruz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber