Bakanlıktan definecilere fetvalı uyarı

Yurtdışına kaçırılan çok sayıda tarihi eserin izini sürerek, iade edilmesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaçak kazı yapan define avcılarını da yakın takibe aldı. Bakanlık, "Define aramak caiz değildir" diyen Diyanet'in fetvasını da sitesine taşıdı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Mayıs 2015 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlıktan definecilere fetvalı uyarı

Yelda GÖKDAĞ

"Kültür ve Tabiat Varlığı" olarak tescil edilmiş alanlarda kaçak kazılara karşı kamera sistemini devreye sokan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yasadışı kazıların İslam'a göre "caiz" olmadığını belirten Diyanet'in bu konudaki fetvasını da sitesine taşıdı.

DİNEN CAİZ DEĞİLDİR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan fetvada, "mevzuata aykırı define aramak kanunlara ve bireysel haklara tecavüz olacağından dinen de caiz değildir" ifadesi dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı'na gönderilen "define aramak ve bulunanı sahiplenmek caiz midir?" sorusu üzerine verilen fetva özetle şöyle: "... Define arama işlemlerinin bilinçsizce yapılması pek çok tabiat ve kültür varlığının zarar görmesine yok olmasına neden olmaktadır. Bu işlem 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu' ile yürütülmektedir. Bu mevzuata aykırı şekilde define aramak kanunlar ve bireysel haklara tecavüz anlamına geldiğinden dinen caiz değildir..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber