'Lütfen, düzgün, dürüst, şeffaf ve samimi çalışalım. Çorbada sinek olmayalım'

Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adı yıllardır usulsüzlüklerle anılan gümrükler yeniden yapılanıyor. AKŞAM'a konuşan Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, kendi personeline seslenerek, 'Lütfen, düzgün, dürüst, şeffaf ve samimi çalışalım. Çorbada sinek olmayalım' dedi. Müsteşarlığın sorunlarına da değinen Şahin, Gümrük Müsteşarlığı'nca tahsil edilen vergi ve kamu gelirlerinin toplam bütçe içindeki oranının yüzde 19, bütçeden alınan payın ise sadece binde 1 olduğuna dikkat çekti. Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in AkŞam'a özel açıklamaları şöyle:

6 BİN PERSONEL ALINACAK

Gümrük Müsteşarlığı'ndaki personel yetersizliğinden yakınan Şahin, 'Halen ülkemizde 20 kara, 47 deniz, 39 hava ve 7 demiryolu sınır kapısı var. 30 da iç gümrük olmak üzere, toplam 143 gümrük müdürlüğü mevcut. Bu 143 gümrük müdürlüğü ile yaklaşık 80 gümrük muhafaza müdürlüğünde, sadece 6 bin personel görev yapıyor. Sayımız oldukça az. Bunun için ilk defa 800 kişilik bir kadro açtık. Bu 800 kişinin 480 tanesini gümrük muhafaza memuru, 200 tanesini gümrük muayene memuru olarak istihdam edeceğiz. Ancak bu da yeterli değil, personele acilen ihtiyacımız var. Takviyeye devam edeceğiz' dedi.

Gümrüklerin rüşvet aldığını duyduğunu aktaran Şahin, 'Ben bu durumu inkar edersem, başımı kuma sokmuş olurum. Biliyorum bu az yada çok var. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Bizim yapmamız gereken, bilimsel çalışma ve kurallarla durumu önlemek. Bunları için bazı önlemler almaya çalışıyoruz. Fazla mesai ücretlerini yasal zemine oturtup herkesin yasal hükümler çerçevesinde hakkını vermek istiyoruz' diye konuştu.

GÜMRÜK BİNALARIYETERSİZ

Gümrük Müsteşarlığı'nın ciddi yetersizlikleri olduğunu belirten Şahin, 143 gümrük binasında x-ray cihazı olması gerekirsen, bu rakamın sadece 4 olduğunu söyledi. Şahin, müsteşarlığın, hizmet binası ve ambar gibi birtakım eksiklikleri olduğunu da aktardı. Dünyanın önde gelen şehirlerine birer temsilci göndermek istediklerini belirten Şahin, Dubai, Pekin, Brüksel ve Washington gibi yerlerde görevlendirmek için 10 yabancı kadro talep ettiklerini söyledi.

ÇAĞRI YAPTI

AKŞAM aracılığıyla gümrük çalışanlarına da seslenen Şahin, personelinden düzgün, dürüst, şeffaf ve samimi çalışmalarını istedi. Şahin, şunları kaydetti: 'Hiçbirimizin çorbada sinek olmaya hakkımız da haddimiz de yok. İhaneti bu millet asla affetmemiştir. İhanet etmeyelim. Bu asil ve necip millete layık olalım. Aksi takdirde gelecek nesillerimize bunu izah edemeyeceğimiz gibi, hukuk dışı kazanç bizi ömrümüz boyunca rahatsız edecektir.'

RÜŞVETE KARŞI AKILLI KART

Gümrük Müsteşarlığı'nın önemli operasyonlar ve işler yaptığını belirten Şahin, isimlerinin rüşvetle anılmaması için de 'akıllı kart' sistemine geçileceğini belirtti. Şahin 'Böylece, sistemdeki insan ve para unsurunu en aza indireceğiz. İthalat ve ihracat izninden, beyannameye kadar pek çok işlem elektronik ortamda yapılacak. Gümrük geçişlerinde kredi kartı benzeri, şifreli kart kullanılacak. Bu sayede gümrüklerde rüşvetin önüne geçilecek. Projenin üç ayağı var. Gümrük Müsteşarlığı-Maliye Bakanlığı-Vakıfbank. Bu yıl Ankara'da pilot uygulamaya geçilecek' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber