'Nihai amaç anayasal düzeni değiştirmek'

Sivas'ta başsavcı Paralel Yapı iddianamesini savcılığa iade etti. Gerekçe: "Örgütün nihai amacı anayasal düzeni değiştirmek. Basit bir dinleme davası şeklinde açılmamalı"

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Mayıs 2015 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Nihai amaç anayasal düzeni değiştirmek'

VELİ SARIBOĞA

SivasCumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, "suç işlemek için örgüt kurma ve bu örgüte üye olma", "resmi belgenin düzenlenmesinde sahtecilik", "kişiler arasındaki konuşmaların ve iletişimin hukuka aykırı dinlenmesi ve kayda alınması" ve "kamuya ait araç ve gereçlerin suçta kullanılması" iddiasıyla aralarında 7'si tutuklu 15 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili dosyayı savcılığa iade etti. İnal iade gerekçesinde, "Örgütün yurt çapında hatta yurtdışında faaliyetleri bulunan, benzer ve aynı suçları birden fazla ilde işlediği iddiasıyla soruşturmalara konu edilen, dinleme faaliyetlerini devletin en tepe noktalarına varıncaya kadar ulaştırabilen, en gizli, en kritik toplantıları bile dinleme yetisine sahip ve devletin imkanlarını kullanan yapıda" olduğunu vurguladı. Yeniden yazılacak iddianamede, örgütün bu tür işlerle ne amaçladığı, nihai hedefinin ne olduğu hususuna açıkça yer verilip amacın ortaya konulmasıyla büyük fotoğrafın görülebileceği kaydedilen gerekçede, ayrıca "tespit yapılmadan açılacak her davanın örgüt tarafından yürütülen algı operasyonlarının hedefi haline getirileceği ve bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilenmesinin de kaçınılmaz olacağı" görüşüne yer verildi. Gerekçede, KPSS soruşturmasında elde edilen bulguların da eklenmesiyle, "Örgütün nihai amacının, devlet yapılanması içinde bu şekilde örgütlenmesini tamamladıktan sonra yönetimi ele almak, istediği idareyi devlet yönetimine getirmek ve bu şekilde nihai amacının anayasal düzeni değiştirmek olacağı sonucuna varıldığı" ifade edildi. Bu nedenle davanın "basit dinleme davası" şeklinde açılmaması, sağlıklı sonuç alınmak isteniyorsa şüphelilerin cezalandırılması talebinden önce diğer illerde yürütülen davalarla fiili ve hukuki bağlantıya dikkat çekilip birleştirmesinin istendi.

SORGULARINA BAŞLANDI

Adanave Hatay'da MİT'e ait TIR'larını durdurulmasıyla ilgili önceki gün 9 kişi gözaltına alınmıştı. Dolmabahçe'deki Boğaz Batısı Askeri İnzibat Bölge Komutanlığı Beşiktaş Kışlası'na giden 3 savcı aralarında bir yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen ve astsubayın da bulunduğu şüphelilerin ifadesini almaya başladı. Şüpheliler, "terör örgütüne üye olmak, örgütün faaliyeti kapsamında T.C. Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, siyasi ve askeri casusluk" suçlarından sorgulanıyor.

'ÇOK GİZLİ İBARESİ OLMAZ'

GenelkurmayBaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, bir gazetede yayımlanan "Kurmaylık Sınavı Soruları Sızdırıldı" başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Öskürkçü, "Kurmaylık Sınavı sorularının sızdırıldığına dair ne Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler imzasıyla ne de Genelkurmay Adli Müşavirliğince herhangi bir suç duyurusunda bulunulmutur. Detay olarak suç duyurusu evrakları 'Hizmete Özel' gizlilik derecesine haizdir. Harekat Planları dışında 'ÇOK GİZLİ' ibaresi zaten bu tür suç duyurusu evraklarında kesinlikle kullanılmaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber