Bakan Yılmaz: HDP proje partisi oldu

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Paralel Yapı, CHP ve başka çevrelerin HDP'yi adeta bir proje gibi desteklediğini belirterek, "HDP'yi AK Parti'nin önünü kesecek bir engel gibi konumlandırdılar" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Mayıs 2015 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Yılmaz: HDP proje partisi oldu

DİLEK GÜNGÖR

Seçime sayılı günler kala Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile bölgedeki atmosferi konuşmak üzere Diyarbakır'dayız. Bakan Yılmaz Bingöllü ve Zaza. Bu seçimde AK Parti'nin Diyarbakır birinci sıra milletvekili adayı. Bölgenin çocuğu olarak insanların ihtiyaçlarını da tepkilerini de yapılması gerekenleri de iyi biliyor...

Diyarbakır'da önceliğiniz nedir?

Huzur ortamı ve Çözüm Süreci. Türkiye artık geleceği, kardeşlik hukuku içinde inşa etmek durumunda. İdeolojik tartışmalar nedeniyle yeni nesillerle geçmiş arasında zayıflayan bağı yeniden kuvvetlendirmeliyiz. İstihdam da önceliklerimizden. Diyarbakır'da çalışma yaşında 100 kişi varsa bunların sadece 30'u çalışıyor. Türkiye genelinde istihdam oranı 45-46'lar civarında. GAP eylem planı ve teşvikle çok sayıda insanımıza aş ve iş bulacağız. Diyarbakır'da inanç ve kültür turizmi potansiyeli var. Bir taraftan tarım diğer taraftan turizm potansiyelini değerlendirip, emek yoğun sektörleri geliştireceğiz. 12 yılda Diyarbakır'da altyapıyı hazırladık şimdi kalkış zamanı.

İşsizlik için projeleriniz neler?

12 yılda şehre 24 milyarın üzerinde harcama yapmışız. Ama bu yeterli değil. Kamunun yanına özeli de koymak durumundasınız. Teşvik olmasına rağmen yeterince özel yatırım gelmedi. Çözüm Süreci ile yatırımlar arttı. Ama sonra 6-7 Ekim olayları bu hareketliliğe darbe vurdu. Şu anda yeniden toparlanıyoruz. Bence, Çözüm Süreci en büyük teşviktir. Bu süreç 6'ncı bölge teşvikleriyle birleştiğinde buraya göç başlayacak. Şu anda Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapı ihtiyacını çözüyoruz. Diyarbakır'a güzel bir tekstilkent yapıp emek yoğun sektörleri burada geliştireceğiz. Turizmi canlandıracağız. Diyarbakır'da sağlık turizmi neden olmasın? Ortadoğu'ya çok yakın bir merkez. Çağrı merkezleri yoluyla hizmet sektörlerindeki istihdamı artıracağız. Burada kentsel dönüşüm ihtiyacı da var. İnşaat sektörü canlandıkça iş imkanları oluşacak. İŞKUR ile nitelikli eleman yetiştireceğiz. Barajlar yoluyla tarımı canlandıracağız. Sadece Silvan 2.5 milyon dönüme yakın araziyi sulayacak. Burada 245 bin hektar söz konusu. Bir hektar bir kişi bile desek yaklaşık 250 bin insana istihdam sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. GENÇLERİN İŞİNE SALDIRIYOR

Barajlar sürekli saldırı altında. Nasıl tamamlanacak?

Bu projelere saldıranlar aslında gençlerimizin işine saldırıyor, yoksulluğun devam etmesini, çiftçilerimizin para kazanmamasını istiyor. Görüşü ne olursa olsun bu konuda bütün Diyarbakırlıların birleşmesi lazım. Seçimlerden sonra burada bir kalkınma platformu oluşturmak istiyorum.

MECLİS'E GİRMEZSE KIYAMET KOPMAZ

HDP barajı aşamazsa ne olur? Çözüm süreci tıkanır mı?

Barajı aşsa da aşmasa da halkımızın iradesine saygı duyarız. Ama şu var: Geçmişte bu partinin öncülüğü olan bazı partiler seçimlerde barajı geçemedi ama kıyamet kopmadı. Zamanında CHP'nin de DYP'nin de barajı aşamadığı oldu. Tarihte bunları yaşadık bugün de yaşayabiliriz. Çözüm Süreci'nde kritik unsur AK Parti'nin gücüdür.

Bölgedeki insanlar Başkanlık Sistemi'ne nasıl bakıyor?

12 yılda ülkeye istikrar geldi. Bu partinin gücü sayesinde oldu ama garantisi yok. Allah korusun yarın AK Parti gücünü kaybetse o zaman siyasi istikrarımız kaybolacak. İşte başkanlık sistemi siyasi istikrarı garanti altına alıyor. Koalisyon diye bir derdiniz kalmıyor. Muhalefet vatandaşın kafasını karıştırıyor ama demokratik ülkelerde başkanlık sistemi de parlamenter sistem de var. Yani parlamenter sistem ne kadar demokratikse, başkanlık sistemi de en az o kadar demokratik. Dolayısıyla, başkanlığı demokrasi dışı bir rejimmiş gibi anlatanlar doğru söylemiyor. 'Başkanlık sisteminde parlamento zayıflayacak' diyenler de yanıltıyor. Bakın ABD'de kongre var. O kadar güçlü ki, bazen başkana bütçe bile vermiyorlar. Yani başkanlık sisteminde parlamentonun gücü azalmıyor, tam aksine daha da güçleniyor. Temsil anlamında baraj diye bir şey de kalmıyor.

HDP başkanlığa engel olacağını söylüyor. Bu politikanın burada karşılığı var mı?

Doğu ve Güneydoğu'daki insanlar başkanlık olmasın diye sokaklara mı çıktı? Hayır. Niçin bunu söylüyor? Özünde şu var: AK Parti'ye engel olmaya çalışan çevreler, Paralel Yapı, CHP ve başka çevreler HDP'yi adeta bir proje gibi destekliyorlar. HDP'yi AK Parti'nin önünü kesecek bir engel gibi konumlandırmış durumdalar. HDP son dönemde giderek bir proje partisi niteliği kazandı. Batıda başka, doğuda başka konuşuyor. Ama şunu unutuyor: Artık iletişim çağındayız, batıda söylediğinizi doğudaki, doğudakini de batıdaki duyuyor. Ben bu stratejilerinin boşa çıkacağına inanıyorum.

HDP'nin 'Diyanet'i kaldıracağız' açıklaması ve 'Taksim-Kabe' benzetmesi muhafazakar Kürtler'i etkiledi mi?

HDP Diyanet İşleri Başkanlığı ile niye uğraşıyor? Kime şirin görünmeye çalışıyor? Kürtlerin böyle bir talebi var mı? Yok. Çoğu 'niye kaldırılacak' diyor. Kaldı ki orada çalışanlar bugün aday olmuş durumdalar. Madem kötü bir kurumdu niye orada çalıştınız peki?

KOBANİ'DEN GELEN KÜRTLER'İ MİSAFİR ETTİK

Kobani'den sonra bölgede AK Parti'ye karşı bir tepki oluştuğu söyleniyor...

Kobani'den gelen 100 bine yakın Kürdü biz misafir ettik. Birileri slogan attı ama biz sahip çıktık. Diyarbakır'ı karıştırmak kime ne fayda getirir. Kürtleri sahipsiz bırakmayacağız. Diyarbakır güçlü olacak ki Kobani'ye el atsın. Kendisine faydası olmayan başkasına faydalı olamaz.

MUHALEFETİN VAATLERİ İŞSİZLİK DOĞURUR

Partilerin vaatleri çok konuşuldu. Buna nasıl bakılıyor?

Muhalefet partilerinin hayallerinde iktidar yok. Dolayısıyla hiç sorumluluk, gerçekçilik ve sınır yok. Kimin hoşuna gidecek ne lafı ederiz de biraz daha oy alırız kaygısındalar. Biz uçuk kaçık fikirler söylemeyiz. Bir anda 1.000 liralık asgari ücreti 1.500 liraya çıkarırsanız ne olur biliyor musunuz? Birçok şirket rekabet edemez hale gelir. İş dünyasının çıkıp konuşması lazım. Bu vaatler işsizlik ve kayıt dışılık doğurur.

PARALEL YAPI İLE HDP İŞBİRLİĞİNDE

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın Diyarbakır ziyareti çok konuşuldu.

Belediye başkanıyla görüşmüş. Paralel Yapı'nın buradaki planı nedir? Bir Genel Yayın Yönetmeni belediye başkanıyla arka kapıdan gelerek görüşüyor. Şimdi bu doğrusu normal bir gazetecilik faaliyetine benzemiyor, öyle olsa gider, konuşur, yazar. Bu gizli ziyaretten anlıyoruz ki gerçekten Paralel Yapı'yla HDP arasında bir diyalog ve işbirliği var. Ama halkımız uyanık ve basiretli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber