Otomobil fiyatları tekrar düşecek mi? İşte son kampanyalar...

Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Döviz ve faizdeki yükselişten büyük darbe yiyen otomobil sektörü piyasaların durulmaya başlamasıyla kampanyalara hız verdi. Fiyatlar tekrar düşecek mi? İşte son kampanyalar:

Ellerindeki stokları tüketmek isteyen otomotivciler sıfır faizli kredi imkanı ve ?Şimdi al 2007'de öde' sloganıyla taksit öteleyen kampanyalar düzenliyor. Döviz kurlarındaki düşüşün fiyatlara herhangi bir etkisinin olmayacağı belirtiliyor. Otomobil Distribütörleri Derneği Başkanı Yüksel Mermer, geçtiğimiz aylarda dövizdeki hızlı yükselişin otomobil fiyatlarına düşük oranlarda yansıdığını savunarak, "Tüketiciler fiyatlar düşer beklentisi içinde olmamalı. Otomobil almak isteyenler için stokları bitirmeye yönelik kampanyalar büyük bir fırsat. Otomobil almanın tam zamanı." diyor. Nisan ayından itibaren dünyayla birlikte Türkiye'yi de sarsan dalgalanma dövize bağlı olarak çalışan otomobil piyasasını olumsuz etkiledi. Dövizdeki hızlı artış sebebiyle otomobil fiyatları yüzde 3 ile 10 arasında değişen oranlarda zam gördü. Tüketici kredisi faiz oranlarını hızla yükselten dalgalanma, satışlarda etkisini temmuzda hissettirdi. Binek ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,4 düştü. Bu yıl rekor satış beklentisi içinde olan otomotiv sektörü 2006 modellere ait stokları tüketme endişesi içine girdi. Sektörün imdadına ağustos başında dolar ve Euro kurlarındaki hızlı düşüş yetişti. 2 ay önce 1,6 YTL'yi gören dolar 1,450'ye kadar, 2 yeni liranın üzerine çıkan Euro ise 1,850 yeni liraya kadar geriledi. Kurdaki aşağı doğru hareketi fırsat bilen otomotivciler kampanyalara hız verdi. 12 ay vadeye sıfır faiz imkanı yeniden gündeme gelirken, ?önce al sonra öde' kampanyaları da hız kazandı. Ford Otomotiv ?Şimdi alın ödemeye 2007'de başlayın' kampanyasıyla 36 aya kadar vade fırsatı ve 20 bin yeni liraya varan kredi imkanı sunmaya başladı. Peugeot ?Şimdi al 2007 Şubat'ta öde' kampanyasını başlatırken, Hyundai tüm araçlarda 15 bin yeni liralık kredi için sıfır faiz oranı sunuyor. Binek ve ticari araçlar için faiz oranını indiren Volkswagen, 15 bin YTL kredi için aylık 460 yeni lira taksit ödeme imkanı sağlıyor. Kampanyaların stokları eritmede ne kadar başarılı olacağını ay sonunda yayınlanacak istatistikler gösterecek.

Dövizdeki düşüş, otomobil fiyatlarında indirim getireceği beklentilerine yol açmıştı. Otomotivciler vatandaşın bu konuda beklenti içinde olmamasını istiyor. Otomobil Distribütörleri Derneği Başkanı Mermer, firmaların ağır faturayı göze alarak düzenledikleri kampanyaların belirli adet ve belirli bir süre için yapıldığını söylüyor. Dövizdeki hızlı artışın otomobil fiyatlarına düşük oranlarda yansıtıldığını ifade eden Mermer, fiyatlarda düşmenin zor olduğunu vurguluyor: "Zaten kâr marjı yok denecek kadar azaldı. Döviz ve kredi oranlarındaki yükseliş temmuz ayında otomobil piyasasında ciddi bir daralmaya yol açtı. Önümüzde daha dört ay var. Ama tüm seneyi değerlendirdiğimizde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 daralma olabilir. Araba almayı düşünenler için şu an düzenlenen kampanyalar büyük bir fırsat."

FİRMALAR KAMPANYALARA HIZ VERDİ

FORD OTOSAN

Araçlar için ilk 4 ay ödemesiz bir kampanya kapsamında 'Şimdi alın ödemeye 2007'de başlayın' sloganıyla 24 aydan 36 aya kadar vade fırsatları ve 20 bin YTL'ye varan kredi imkanı sunuluyor.

TOFAŞ

23 bin 990 yeni liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulan Fiat Doblo Combi'de 12 bin yeni lira kredi için 12 aya yüzde 0 faiz avantajı var.

HYUNDAI

Accent Era'dan Getz'e, Santa Fe'den Tucson'a kadar tüm Hyundai araçlara 15 bin yeni liralık kredi için 0 faiz uygulanıyor. Uygulama 12 ay vadede geçerli.

VOLKSWAGEN

Özel ödeme seçenekleri ve uygun faiz oranları uyguluyor. Volkswagen Binek Özel Kredi dahilinde aylık yüzde 1,41'den başlayan faiz, ticari özel kredide ise 6 aydan 60 aya kadar her vadede faiz oranı yüzde 1,69.

CITROEN

C5 1.6 Hdi modeli için 10 bin yeni liraya 12 ay vade ve yüzde 0,57 faiz imkanı getiriliyor. Diğer bir kolaylık da peşin alımlarda 2 bin 250 yeni lira indirim.

PEUGEOT

Ağustos boyunca 2 bin yeni lira takas indirimi, bin YTL yakıt indirimi ve Şubat 2007'de ödeme seçenekleri, binek otomobillerde 48 aya varan vadelerde kredi sağlanıyor.

SKODA

2006 model araçlarda avan-tajlar devam ediyor. Kampanyada, 20 bin yeni lira için yüzde 1,80 faiz ve 48 ay vadeye kadar kredi im-kanı var.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber