Yedek vekillik olmazsa 'Parti değiştirmeyeceğim' imzası alınacak

Haber Giriş : 17 Ağustos 2006 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

milliyet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya attığı ve parti değiştirenlerin milletvekilliğinin düşürülmesini öngören yedek vekillik düzenlemesinin Meclis'ten geçirilememesi olasılığına karşı AKP'de, adaylardan ?milletvekilliğim süresince parti değiştirmeyeceğim" güvencesinin alınması formülü gündeme geldi.

Başbakan Erdoğan'ın 1 yıl aradan sonra yeniden istediği yedek vekillik formülüyle partilerini değiştiren ve ihraç edilenlerin milletvekilliklerinin düşürülmesi, parti içinde tartışmalara yol açtı. CHP'nin de henüz açık bir destek vermediği uygulama, AKP'liler arasında tepkiyle karşılandı. AKP içinde çok sayıda milletvekilince uygulama, ?Milletvekili sadece bir bölgenin ya da bir partinin mensubu değil asıl olarak Türkiye'nin milletvekilidir. Bu uygulama milletvekilini ve oylarıyla seçilerek temsil ettiği seçmenlerin gücünü azaltır" gerekçesiyle eleştirildi. Parti içindeki tepkiler ve CHP'nin de mesafeli yaklaşması nedeniyle düzenlemenin Meclis'ten geçmemesi olasılığına karşı AKP'de alternatif bir formül üzerinde çalışma başlatıldı.

AKP'deki yeni formüle göre milletvekillerinin parti değiştirmelerini önlemek üzere seçimler öncesinde adaylarla sözleşme imzalanacak. Formül, CHP'nin destek vermemesi durumunda AKP tarafından seçimde sadece kendi adaylarına yönelik parti içi bir uygulama olarak hayata geçirilecek. AKP'de ?etik sözleşme" adıyla ifade edilen formülün işleyişi ve amacı şöyle ifade ediliyor:

?Seçimler öncesi listeler oluşturulurken adaylarla tek tek sözleşme yapılacak. Sözleşmeyle adaylardan seçilmeleri halinde milletvekili oldukları sürece başka bir partiye geçmek için partilerinden istifa etmeyeceklerine dair sözleşmeye imza atarak, etik güvence vermeleri istenecek. Parti değiştirmeyeceğine ilişkin sözleşmeyi imzalamayanların adaylığı kabul edilmeyecek. Sözleşmede milletvekilinin bağımsız olmadığı, bir partinin üyesi olduğu, bir partiden aday olduğu, seçilmesini de sağlayan oyları partisi adına aldığının altı çizilerek milletvekilinin partili kimliğine vurgu yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber