Sağlık Bakanlığı, kurum personeline verilen sağlık hizmeti bilgilerini ayrıntılı olarak tutmak amacıyla Hasta Takip Sistemi projesini uygulamaya başladı.

Haber Giriş : 27 Şubat 2004 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, kurum personeline verilen sağlık hizmeti bilgilerini ayrıntılı olarak tutmak amacıyla Hasta Takip Sistemi projesini uygulamaya başladı.

memurlar.net haber

Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatında görevli personel ve personelin bakmakla yükümlü olduğu kişilere Sağlık Bakanlığı Daire Tabipliğinde verilen sağlık hizmeti kayıtlarının tutulması ile hasta merkezli, kaliteli ve hızlı hizmet sağlamak için Daire Tabipliğinin isteği üzerine Hasta Takip Sistemi (HTS) yazılımı geliştirilmiş ve 3 aylık bir deneme süresini takiben 02.01.2004 tarihi itibariyle kullanımına başlanmıştır.

PROJENİN AMACI
1. Sağlık Bakanlığı Daire Tabipliğinin Bakanlık Merkez Teşkilat personeline ve personelin bakmakla yükümlü olduğu kişilere verdiği sağlık hizmeti kayıtlarını tutmak
2. Hizmet alan kişilerin detaylı sağlık kayıtlarını oluşturmak,

Özgeçmiş, soygeçmiş, kronik hastalıklar, alışkanlıklar, kullandığı ilaçlar
Tedavi bilgileri, tetkik istemleri,
Üst kuruma Sevk bilgileri,
Reçete bilgileri,
Gözlük onayları,
Rapor bilgileri.

3. Tutulan detaylı sağlık kayıtları sayesinde hizmet alan kişilerin düzenli takip ve değerlendirmelerini yapmak

HEDEFLER
1. Daire Tabipliğine kurulumunu yaptığımız bu sistem, hizmet alan kişilere ait Kişisel Sağlık Kayıtlarının oluşturulmasını sağlayacaktır.
2. Kişisel Sağlık Kayıt içeriğinin belirlenmesine model olabilecek bir yapının ortaya çıkması beklenmektedir. Bakanlık olarak da bu projenin geliştirilmesi ve uygulanması, Aile Hekimliğine dayalı BBS (Birinci Basamak Sağlık) hizmetlerine kaynak oluşturacak deneyimsel bir çalışma olması hedeflenmiştir. Burada Aile hekimlerine açılacak bilgilerin ne olabileceği, hekimlerin hangi bilgileri daha sık kullandığı ve ihtiyaç duyduğu bilgi alanlarını da ortaya koyacaktır. Böylelikle Kişisel Sağlık Kayıtlarından her seviyedeki kullanıcıya açılabilecek alanların belirlenmesine de kılavuz olacaktır.

ULUSAL ve ULUSLAR ARASI STANDARTLAR & UYGULAMALAR

Bu uygulamanın geliştirilmesine başlanırken analiz ve tasarım çalışmaları sırasında Daire Tabipliğinin isteklerini gerçekleştirmek temel ilke olmakla beraber Kişisel Sağlık Kayıt projesinin dünyadaki uygulamaları, standartları ile ülke programında yer alan Sağlıkta Dönüşüm paralelinde faaliyetlerine başlayan TSBS(Türkiye Sağlık Bilgi Sistemi) gruplarının çalışmalarından faydalanılmıştır.
Aşağıda belirtilen uygulamalar ve standartlar üzerinde yapılan araştırmalar analiz ? tasarım aşamasında aydınlatıcı olmuştur.

PHR (Personel Healt Record) (Kanada,Kişisel Sağlık Kaydı)
HIPAA (EHK Sistemi) (USA,Elektronik Hasta Kaydı)
Hasta Kayıt Standartları
Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı
TSBS (Türkiye Sağlık Bilgi Sistemi)

PROGRAMLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR

HTS'de tanımlanmış olan kullanıcı rolleri, Daire Tabipliğindeki iş akışına ve görevli personelin rolüne uygun şekilde sınıflandırılmıştır. Sistemde yer alan kullanıcılar; Doktor, Hemşire, Kayıt ? Kabul, Laborant, Diş Hekimi (Analiz ? Tasarım aşamasındadır.)

Daire Tabipliliğinin iş akışından ve görevli personel rol profilinin çıkarılması ile Daire Tabipliğinde ayrıca bir Kayıt ? Kabul biriminin olmadığından, Kayıt ? Kabul ve Hemşire kullanıcı rolleri sistemde birbirinden ayrı tutulmamaktadır.

İlk planda Doktor, Hemşire (Kayıt ? Kabul) ve Laborant rolüne sahip kullanıcıların çalışabilecekleri yazılım tamamlanmış olup, sistemin tabipliğe kurulması ve kontrollerinin ardından ayrı işleyişe ve protokole sahip Diş Hekimliği modülü için analiz ve tasarım çalışmalarına başlanmıştır.

Programda hastalık tanıları olarak ?ICD -10? kısaltılmış hastalık listesi kullanılmış ancak kullanım zorluğu ve daire tabipliğinin de isteği üzerine Üç-karakter Kategorileri Listesinin kullanılmasına karar verilmiştir.

Ayrıca programda kullanılmak üzere güncel ilaç listesi temin edilmiş (İlaç Eczacılık GM ve TEB web sayfası) ve programa aktarılmıştır. Yeni çıkacak ilaçların veri tabanına kayıtları ise Daire Tabipliği tarafından yapılacaktır.

Birimlerden çalışan personel ve yakınları ile ilgili bilgi formları istenmiş ve gelen formlardan personel ve bakmakla yükümlü oldukları kimselerin kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, sağlıkla ilgili minimum bilgilerinin veri tabanına aktarılması sağlanmıştır. Ayrıca personelin daire tabipliğine ilk müracaatlarında kişisel bilgilerinin kontrollerinin yapılması, gerekli düzeltme ve güncellemelerin doktor ve hemşire(kayıt-kabul) kullanıcıları tarafından yapılması sağlanmıştır.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber