Rektörden acı itiraf: 25 bin öğrencimiz hasarlı binalarda

Haber Giriş : 20 Ağustos 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

40 bin gencin eğitim gördüğü Sakarya Üniversitesi'nde devlet ve özel devlet yurtları yetersiz olduğu için 25 bin öğrenci depremde hasar gören binalarda yaşamak zorunda. Bazı ev sahipleri oturmadıkları hasarlı evleri öğrencilere kiraya veriyor

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Marmara depreminde yüzde 85'i hasar gören Adapazarı'na üniversite eğitimi için gelen 40 bin öğrenciden 25 bininin, yurtlar yetersiz olduğu için, depremde hasar gören binalarda yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

Durman, yaklaşık 40 bin gencin öğrenim gördüğü üniversitede özel ve devlet yurtlarının yetersizliğine dikkat çekerken, ildeki yurtlarda ancak 6 bin öğrencinin kalabildiğini dile getirdi.

Aileleriyle Sakarya'da yaşayan yaklaşık 10 bin öğrenci olduğunu da söyleyen Durman, dışarıdan gelen 25 bin öğrencinin de evlerde kaldığını vurguladı. Durman şöyle konuştu:
"Bu evlerin büyük bölümü az veya orta hasarlı. İçlerinde onarılmayan veya onarımları kredilerin aksaması nedeniyle yarım kalan orta hasarlı binalar var. En üzücü olanı, bazı ev sahiplerinin, oturmadıkları evleri üniversite öğrencilerine kiraya vermeleri. Bu binaların hepsi eski. Yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmadığından zaten risk teşkil ediyor. Yani hasarsız görülen bina hem depremden etkilendiği hem de eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için riskli."

Adres listesi elimizde

Durman, Sakarya'da hasarlı binaların nerelerde olduğuna dair mahalle ve sokak bazında Bayındırlık Müdürlüğü'nden liste aldıklarını da vurgularken şöyle konuştu:
"Öğrencilerimiz ev tutmak için geldiklerinde, kiralayacakları evin adresini aldıklarında, üniversitemize gelip evin hasar oranını öğrenebilir. Eğer hasarlıysa, onlara yardımcı olabiliriz. Bu konuda bilgi alabilmeleri için danışma masası oluşturduk."

Valilik "kesin" dedi
Sakarya Valisi Nuri Okutan da, geçen ay Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), ADASU ve AGDAŞ ile Türk Telekom'a yazı göndererek, hasarlı binalarda oturanların elektrik, su, gaz ve telefonlarının kesilmesini istedi. Okutan şöyle konuştu:
"Bu konuda kesin kararlıyız. Yaptırımlarımız sürecek. Öncelikle hasarlı binaların elektriklerini, sularını keserek işleme başlayacağız. Konut sahipleri yıl sonuna kadar onarımlarını yaptıktan sonra evlerini kiraya verebilecek. 31 Aralık'a kadar onarılmayan konutlar ağır hasarlı statüsüne geçeceğinden dolayı yıkılacak."
Valiliğin kararına SEDAŞ ve AGDAŞ olumlu yanıt verdi. Telekom Müdür Yardımcısı Kenan Çatalbaş ise, "Konunun hukuksal boyutunun da incelenmesi gerek. Genel Müdürlük'ten gelecek yanıta göre hareket edeceğiz" ifadesini kullandı.

Ürküten tablo

Resmi kayıtlara göre Sakarya'da az hasarlı konut sayısı 26 bin, orta hasarlı konut sayısı 19 bin. Ancak aradan geçen 7 yılda, orta hasarlı konutların sadece 11 bini onarıldı veya güçlendirme yapıldı. Şehirde hasarlı konutları olanların bazıları konutlarını kendi imkânlarıyla onardı, ancak Bayındırlık ve iskân Müdürlüğü'ne bilgi vermedi. Bu nedenle kayıtlarda bu konutlar da hâlâ "hasarlı" görünüyor.

695 ağır hasarlı bina ise yıkılmayı bekliyor. Adapazarı Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Selçuk Şahin de hasarlı binaların genellikle öğrencilere kiralandığını belirtiyor ve "Öğrencilere tavsiyem, ev tutacakları zaman bunun hasarlı olup olmadığını araştırsınlar" diyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber